Als we Pieter Verschure spreken, heeft hij nog 40 tot 50% van zijn bataat in de bewaring zitten. De rest is inmiddels geleverd, met name aan industriële partijen.
“Na het weekend hoop ik nog wat te kunnen leveren, waardoor er nog maar 25% overblijft. De rest hopen we dan vooral in maart en april te kunnen afzetten”, zegt Verschure op 1 februari. “Overigens is de kwaliteit nog steeds naar behoren; het bewaren gaat ons steeds beter af. Vooral een constante temperatuur is belangrijk, daarnaast moet het CO2-gehalte niet te zeer oplopen.”
Verdringingsmarkt
Verschure heeft een deel van zijn bataat op contract, een deel levert hij aan de vrije markt. “Het was afgelopen tijd niet makkelijk om partijen kwijt te raken, maar het is uiteindelijk gelukt. De industrie werkt van oudsher met buitenlandse bataat en daar moet je je tussen zien te ‘wurmen’. Acteren in een verdringingsmarkt is niet eenvoudig. Desondanks ben ik optimistischer over de afzet dan enkele maanden geleden. De geluiden in de markt zijn positiever, onder meer omdat er steeds meer zoete aardappel-friet wordt gegeten. En hopelijk gaan ook meer restaurants bataat verwerken en wordt deze ook steeds meer als puree verwerkt in kant-en klaar maaltijden die je in de supermarkten kunt kopen.”
Friet en wedges
Verschure hoopt volgend seizoen, en wellicht ook nog dit voorjaar, een deel van zijn bataat te kunnen afzetten in de vorm van gesneden friet en wedges. “Eind december hebben we wat bataat laten snijden tot friet en wedges. Deze werden vacuüm verpakt. Daarmee zijn we langs een aantal mogelijke afnemers gegaan. We hopen dat hier potentieel ligt. Je moet toch iets proberen, zeker omdat bataat van Nederlandse bodem nog niet zo bekend is. De komende tijd ga ik de betreffende partijen benaderen of ze belangstelling hebben. Dat is er niet eerder van gekomen; ik ben namelijk net terug van een maand vakantie in Nieuw-Zeeland. Het was voor het eerst in mijn leven dat ik zolang vrij was.”
Zelfde areaal
Inmiddels heeft Verschure ook de nodige voorbereidingen getroffen voor komend seizoen. Zo zijn alle planten inmiddels besteld. “We houden het areaal, net zoals afgelopen jaar, op 35 hectare. Maar wanneer er nog partijen komen die verse friet of wedges van ons willen afnemen, ben ik flexibel en bestel ik nog wat planten bij.”
Nieuwe loods
Verschure is daarnaast nog steeds bezig met het vergunningentraject voor de bouw van een nieuwe loods. Het oorspronkelijke plan was om hierin bataat te gaan bewaren, wassen en verwerken, om zo eenvoudiger te kunnen leveren aan de versmarkt. “Maar deze plannen passen we mogelijk nog aan. Ik wil sowieso ook een partij zoeken die centraal bataat wil gaan wassen en verwerken voor de versmarkt. Op deze wijze kunnen we ook product van andere telers combineren, zodat we interessanter worden voor de grote afnemers en hen ook continuïteit kunnen bieden.”
Auteur: Ank van Lier