Het areaal rucola en romana stijgt in Duitsland verder door. Dat gaat ten koste van traditionele slasoorten als kropsla, andijvie en ijsbergsla.
Aan de trend dat het areaal aan rucola en romanasla in Duitsland groeit, komt ook in 2020 geen einde. Dat constateert het Duitse marktbureau AMI. In 2020 steeg het areaal rucola met 10% ten opzichte van 2019 en romanasla steeg met 7%. Daartegenover staat een afname van het areaal kropsla in de vollegrond met 5% en ijsbergsla en andijvie met ieder 2%.
IJsbergsla grootste bladgewas
Het totale areaal aan bladgewassen verandert de laatste jaren niet en omvat circa 15% van het totale Duitse areaal aan vollegrondsgroenten. IJsbergsla is in Duitsland met circa een kwart van het totale areaal nog altijd veruit het grootste bladgewas, gevolgd door veldsla. Daarna volgen rucola, romana en kropsla.
Minder kroppen, meer versneden en verpakte sla
Ook verandert de hoogte van uitgaven aan bladgewassen door de Duitse consument al jaren niet of nauwelijks. Bladgewassen maken 14% uit van de totale uitgaven aan verse groenten. Wel is het aandeel aan verwerkte, versneden en Salanova-sla groter geworden en daarmee het aandeel aan hele kroppen minder.
Ondanks de lagere verkoopvolumes zijn bladgewassen in omzet voor de retail belangrijker dan kool of wortelen. Dat komt met name door het stijgende aandeel van versneden, verpakte en Salanova waarop hoge marges worden behaald.
Consumentenpatroon verschilt in EU
Het belang van de verschillende bladgewassen is niet in alle Europese landen hetzelfde, stelt AMI vast. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië vormt ijsbergsla het belangrijkste bladgewas qua areaal en handel. In Frankrijk en België is dat niet het geval. Witlof is in Frankrijk, België en Nederland een belangrijk bladgewas en baby leaf vooral in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.