Wittekool in de maat 36 voor 7 cent per kilo en in de maat 60 voor 35 cent. Een nadeel: er is amper fijne kool. Hoeveel beter is het een jaar later, op 22 januari 2019, met gemiddeld 40 cent. Voor rodekool komt er nog zo’n 10 cent bovenop.
“Nog nooit eerder voorgekomen in deze tijd van het jaar”, reageert een opgetogen teler op de huidige prijsvorming voor sluitkool. Volgens hem is er ook een goede vraag, dus er wordt ook werkelijk omzet gemaakt. De belangrijkste stemmingmaker is de situatie in de buitenlandse productiegebieden, waar de droge zomer in vergelijking met Nederland stevige productiedervingen veroorzaakte. Zaadbedrijven wijzen wat dit laatste betreft met name op Polen. De geringere productie aldaar kwam bovenop een areaalkrimp in 2018 in Polen van zo’n 20% ten opzichte van 2017. In eigen land werd afgelopen seizoen 15 tot 20% minder geteeld dan in 2017. De hectareproductie lag in vergelijking met 2017 zo’n 15 tot 20% lager.
Er is vooralsnog geen reden te bedenken dat de prijs de komende weken en maanden zal dalen. Maar daarmee is niet gezegd dat het areaal weer krachtig zal groeien. Reken op 5 tot 10% uitbreiding, geven bronnen aan. Niet de prijsvorming is volgens hen de grote aanjager voor meer of minder hectares kool, maar de beschikbaarheid van arbeid om het product van het land te krijgen. Het oprukkende gebrek aan werkhanden zou weleens een boost kunnen geven aan de opmars van meer geautomatiseerde oogstsystemen (zie printuitgave nr. 3 van Groenten & Fruit).
Verwachting: gestaag doortrekkende prijsvorming.