Witte kool in de maat 36 stuks/100 kilo brengt zo’n 40 cent per kilo, voor de 60ers ligt het niveau op zo’n 45 cent. Rode kool brengt zo’n 60 cent op. Dat is vergelijkbaar met een maand geleden, toen bestond het overheersend idee dat de prijs verder zou aantrekken.
Aan de feitelijke voorraadomstandigheden is in vergelijking met een maand niets veranderd. Na de areaalkrimp in het afgelopen teeltjaar, een wat lagere productie in vergelijking met 2017 in eigen land en een stevige productieterugval in onder andere Polen. Dat vertaalt zich tot op heden in een stabiele prijs, met een markt die na een opleving in de afgelopen weken weer wel is teruggevallen.
Situatie in Duitsland
In Duitsland is de situatie vergelijkbaar, zo bevestigt een bron: “Ja de markt is rustig zonder dat daar direct een verklaring voor te bedenken is.” Verontrustend is het zeker niet geeft hij aan, “Je ziet deze situatie wel vaker in februari. Dat de prijs op niveau blijft, zegt iets over de stemming, die is gunstig.” Het prijsniveau voor de verse marktkool in de grotere maten is vergelijkbaar met de prijs in Nederland, voor de kleinere maten ligt de prijs iets hoger, maar ook in dit geval zonder een vlotte afzet.
De Duitse bron is in het algemeen positief over de kwaliteit van de bewaarkool, al zijn er wel verschillen in tripsaantasting. “Degenen die er vroeg bij waren met bestrijden, pik je er vaak wel uit.”
Verwachting: stabiel prijsniveau