Vrij verhandelbare ijsbergsla wordt goed betaald. De prijs stijgt richting € 7 per doos.
Er is duidelijk sprake van een vraagmarkt. Op sommige handelsplekken is geen vrije sla meer te krijgen.De markt is nu nog niet rijp voor 12 stuks in een doos, maar dat kan veranderen als de temperatuur volgende week boven de 30 graden uitkomt. In Engeland en in Scandinavië is het ook droog. In Polen valt inmiddels neerslag, maar dat betekent niet dat de sla daar dan over 2 weken goed is.
Sla wordt compacter
Telers in Noord-Holland zien die verschuiving naar kleinere maten nog niet direct gebeuren. De sla wordt wel iets compacter, met relatief weinig problemen. Dat is mede te danken aan de relatief lage temperaturen in de nacht. Rupsen vormen wel een probleem: de druk is hoog en de bestrijding ervan vraagt veel aandacht.
Kosten zijn hoog
De stemming onder de telers is wisselend, waarschijnlijk in de hand gewerkt door de vermoeidheid. Eveneens stemming bepalend zijn de extra kosten en moeite om het gewas goed over de eindstreep te krijgen. Dan gaat het niet alleen over de rekeningen voor het extra gasolieverbruik voor de waterpompen, maar ook over het rendement van de beregening. “Mijn haspel draait nu 22 uur per dag. De resterende tijd ben ik hem aan het verplaatsen. Het is gigantisch aanpoten”, meldt een teler in Zuidoost-Nederland. Zijn sla staat op zandgrond, waar een haperende vochtvoorziening al snel zichtbaar wordt. “Waar ik eerder de sla niet heb geraakt, maken de bollen nu geen omvang. Er waait soms stevige wind, die ook nog vaak in de verkeerde hoek zit: uit het oosten of noordoosten, waardoor het gewas amper of niet groeit.”
Contract vol maken
Daarnaast is het de vraag of er wel sla voor de vrije handel beschikbaar is. In het algemeen wordt meer gepoot dan nodig is voor leveringen op afspraak, maar dat vrije aandeel slinkt bij dalende oogstpercentages. In het algemeen zijn die lager dan normaal. Een teler verduidelijkt: “Je oogst 50 tot 60 %, meer haal je niet. Moet je die bijna allemaal op contract voor een tegenvallende prijs leveren, en moeten de overblijvende kroppen dan de winst moeten brengen? Die centen heb je hard nodig om de extra kosten te vergoeden. Ik ben benieuwd wat er onder de streep overblijft. Afgezet tegen alle extra moeite, risico en zorg kan dat best nog eens tegenvallen.”