Met 10 tot 12 cent per kilo zit de prijs voor sluitkool zwaar in mineur. Wittekool in de kleinere maten deed het aanvankelijk wat minder slecht, maar daar is amper of geen sprake meer van.
Afnemers uit Oost-Europa kloppen wel wat aan de deur, dat is ook dringend nodig om de prijs in opwaartse richting te krijgen, vertelt Richard Kruijer van verkoopkantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen. Het probleem zit volgens hem minder in de grootte van de voorraden, met name voor witte kool, want die lijken al met al wel mee te vallen. Het effect van de corona-perikelen is onduidelijk, wel zou hierdoor de Italiaanse vraag naar kleinere kooltjes zijn afgenomen. Kruijer weigert echter om het te negatief in te zien: “Het is pas 12 maart, er komen zeker nog kansen, het kan nog omslaan.”
Rotstrukken
Complicerend is wel dat vooral door rotstrukken de kwaliteit in de bewaarcellen niet altijd even goed is. Het gevolg is veel uitval en een stevige arbeidsbehoefte (=kosten) om de kool afleverklaar te maken. Dat stimuleert onder de huidige omstandigheden niet om hard aan de afzet van sluitkool te trekken, maakt een teler duidelijk. “Er gaat nu wat weg voor vaste afnemers, ik geef liever veel aandacht aan het plantwerk, dat krijgt nu voorrang. Was de prijs goed geweest, dan zou ik met extra personeel doorgaan met afleveren. Over veertien dagen is het eerste plantwerk gedaan, dan bekijk ik wel hoe het verder moet.”
In het Duitse koolgebied Dithmarschen is de voorbije periode veel kool de markt in geduwd, die was opgeslagen in ongekoelde bewaarfaciliteiten.
Verwachting: prijsdruk.