Nederland moet voorlopig geen keuze maken tussen behoud van primaire glastuinbouw in Nederland en de export van kennis en kunde.
De markt zal uiteindelijk beslissen wie en wat bestaansrecht heeft. Dat schrijft de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit Zuid-Holland (PAL) in een advies voor de provincie Zuid-Holland.
Het advies om op beide conflicterende activiteiten (productie en kennisexport) in te zetten, wordt overigens toegeschreven aan onderzoeker Krijn Poppe van het landbouweconomisch instituut LEI die meewerkte aan de notitie Kassen uit de Crisis. Volgens Poppe is er wereldwijd vraag naar zowel tuinbouwproducten met toegevoegde waarde en goedkope veilige producten. De productie in Nederland kan daarop inspelen. Wel is veertig procent van de glastuinbouwbedrijven in financiële problemen.
faciliterend
Het PAL adviseert de provincie Zuid-Holland faciliterend te zijn voor het tuinbouwbedrijfsleven door innovaties te ondersteunen, door ruimtelijk soepel om te springen met schaalvergrotingsvraagstukken, en door te investeren in een warmterotonde. De adviezen zijn ook terug te lezen in de presentaties van Poppe en Westland-wethouder Theo Duijvestijn. Hij pleit ervoor ook woningen te verplaatsen om schaalvergroting mogelijk te maken en modernisering van het glasareaal.