Als het in het belang van de agrosector is, dan kan er in een volgend kabinet een minister van landbouw komen, belooft VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Maar een prioriteit vindt hij dit niet.
Ruttes partij is er echter niet voor om het ministerie van landbouw weer in ere te herstellen, als dat is bedoeld om aan het sentiment in de agrarische sector tegemoet te komen.
Mark Rutte bij de boer
Rutte bezocht maandagmiddag een melkveehouderij/recreatieondernemer in het Overijsselse Beerze, waar hij de confrontatie aanging met ongeveer 100 boeren. In het eerste kabinet-Rutte (VVD-CDA) is besloten het ministerie van Landbouw bij Economische Zaken onder te schuiven. De minister-president zegt dat het een structuurdiscussie is: “Ik ga nu niet zeggen dat ik vind dat er een minister van Landbouw moet komen. Als ik bij de formatie betrokken ben en de minister komt er niet, zal ik als eerste uitleggen waarom de minister er niet komt. Maar als het in het belang van de sector is, doen we het.”
Brussel
Rutte zegt in het kabinet te hebben gezien dat de andere ministers in hun stukken begonnen te bladeren, zodra minister van Landbouw Veerman begon te praten. Hij wil dat landbouwonderwerpen door meer ministers gedragen worden.
Rutte zegt in het kabinet te hebben gezien dat de andere ministers in hun stukken begonnen te bladeren, zodra minister van Landbouw Veerman begon te praten.
Het argument dat Nederland in Brussel zou worden uitgelachen omdat er geen landbouwministerie met een eigen minister is, werpt hij verre van zich. Hij zegt dat dat niet zo is.
In reactie op uitlatingen van Sybrand Buma (CDA), die het belang van de Europese interne markt relativeerde, zegt Rutte dat dat een heel gevaarlijke beweging is. “Juist voor de agrarische sector, die twee derde van de productie exporteert, is de interne markt van levensbelang. Dat moet wel met een gelijk speelveld. Wij willen niet dat in Nederlandse wetgeving koppen komen op de Europese regels.
Rutte: “Juist voor de agrarische sector, die twee derde van de productie exporteert, is de interne markt van levensbelang.’
Rutte onder vuur over fosfaatverminderingsplan
De minister-president kwam onder vuur te liggen over het fosfaatverminderingsplan. Hij verdedigde EZ-staatssecretaris Martijn van Dam: “We hebben de afgelopen tijd dagelijks, soms wel 2 keer per dag gebeld. Zodat we elk op ons niveau in Brussel op de juiste knoppen konden drukken.” Behoud van derogatie is van groot belang, benadrukt VVD-lijsttrekker Rutte. Maar als die binnen is, moet fosfaat niet langer als een probleem worden gezien, maar als een kans. Met innovaties moet aan eventueel fosfaatoverschot een nieuwe bestemming worden gegeven.