Doorgaan naar artikel

Makkelijk te onthouden

Op de Horti Fair werd ik bijna besprongen door twee mannen die op het eerste gezicht verkleed waren als de hoofdrolspelers in een science-fictionserie.

 

Op het tweede gezicht bleken het twee levensgrote insecten te zijn, die zich voorstelden met hun Latijnse naam amblydromalus-limonicus. Niet echt een naam die ik gemakkelijk kan onthouden. Dat vonden zij zelf ook en daarom kon ik bij Koppert deelnemen aan een prijsvraag voor een nieuwe naam. Eentje die wat gemakkelijker blijft hangen natuurlijk. Maar wat de grappige acteurs vertelden over dit nieuwe beestje in de stal van natuurlijke gewasbeschermers, bleef daarentegen juist heel goed hangen. Dat deze roofmijt ook zijn eigen soort opat als de plaag voorbij was. (Mmm, jammie, zei de ene acteur. Kijk niet zo eng naar mij! zei de andere). Dat zij ook oudere stadia van trips en witte vlieg lusten (Knabbel, knabbel, lekkere grote, zei de acteur) en dat ze ook bij lagere temperaturen actief bleven. (Rrr, van kou krijg ik trek!). Al dit soort informatie zou bij  mij normaal gesproken het ene oor en het andere oor uit zijn gegaan. Maar op deze ludieke manier kwam het echt binnen en ik weet het nu ook nog.

Deze manier van informatie overbrengen, doet me denken aan het populaire boek van Joshua Froer, ‘Het geheugenpaleis’, over ‘de vergeten kunst van het onthouden’. Froer legt uit dat je informatie die je wilt onthouden, moet koppelen aan zoveel mogelijk andere informatie, zoals ruimtelijke voorstellingen, geuren, kleuren, emoties enzovoort. Hoe meer gevoelens je kunt oproepen met je voorstelling, hoe beter kun je de informatie later weer oproepen.

Het lijkt een leuk kunstje, maar alleen geschikt voor de beschreven wereldkampioenschappen voor geheugenatleten. Echt, die bestaan! Toch denk ik dat wij als werkgevers wel iets kunnen met dit soort inzichten. Namelijk dat wij, als we iemand iets willen uitleggen, daarbij op zoveel mogelijk manieren proberen om dat te doen. Dus niet alleen uit te leggen, maar ook te laten zien, voelen en bijvoorbeeld op een grappige manier door de plant een gek stemmetje te geven. Ga dus op zoek naar de acteur in jezelf!

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin