Doorgaan naar artikel

‘Makkelijk snoeien met veel bloemknoppen in peer en appel’

Bij Barend van Doorn in Neerijnen in de Betuwe zijn de peren gesnoeid. Nu de laatste appels nog.

De inmiddels voltooide snoei van de peren was met veel bloemknoppen gemakkelijk. Nu zijn Barend van Doorn, zijn zoon Berend-Jan en een vaste zzp’er volop Elstar aan het snoeien. Er zitten volop bloemknoppen in het jonge blok Elstar dat vorig jaar wat minder bloeide en droeg. Daarom hebben ze vorig jaar wat zuinig gesnoeid en moeten ze nu meer snoeien. “We beginnen met een deel van de frametakken en het wat zwaardere zijhout op de harttak eruit te knippen”, legt Van Doorn uit. “Bij het oudere blok wat vorig jaar vol hing, hebben we voldoende bloemknoppen, maar snoeien we wat minder straf”.

Gewasbeschermingsseizoen start

Deze week heeft de teler voor de eerste keer tegen schurft gespoten. “We pakken deze keer Captan of Syllit als preventief middel”, licht Van Doorn toe. “Gelukkig zijn we altijd zuinig op onze grasbanen, waardoor we in dit natte seizoen nu normaal kunnen rijden. En hebben we weinig last van appelbloesemkever, waardoor we tegen deze niet hoeven te spuiten. Maar het is wel een plaag waar we zonder goede toegelaten middelen ons zorgen over gaan maken.

”Eigenlijk maken we ons zorgen over de hele maatschappelijke discussie rond gewasbeschermingsmiddelen. We mogen echt hopen dat er een kabinet wordt gevormd dat een ministerie van landbouw gaat inrichten wat ander beleid inzet betreffende de agrarische sector. Een minister van landbouw in plaats van een minister tegen landbouw, zeg maar”.

We mogen hopen op een minister van landbouw in plaats van een minister tegen landbouw

Kunstmest strooien moet nog even wachten

Wat betreft bemesting ligt de champignonmest al een tijdje onder de bomen. “Gelukkig had de loonwerker net tijd om op een van de weinige vorstdagen champost uit te rijden over de bevroren bodem toen het zo nat was.”

De eerste telers strooien nu kunstmest onder de bomen, maar Van Doorn wacht er nog even mee. “We strooien al jaren champost onder de bomen en dat zorgt er mede voor dat de reserves in de bomen wel goed zit. Ik ben van mening dat de bomen bij het uitlopen meer voedingsstoffen uit de reserves in het hout halen dan uit de bodem. En als je nu strooit en je beregend weer een aantal nachten, ben je deel van de stikstof al snel kwijt.”

Ik verwacht dat de prijzen voor goede bewaarappels nog flink gaan stijgen

Meeste oogst nog in koeling

De geoogste appels en peren zitten voor het overgrote deel nog in de koeling. “De peren zijn net als andere jaren al op het hout verkocht. Onze appels zijn echte bewaarappels. Die worden over het algemeen wat langer gekoeld en later in het seizoen gesorteerd. De Elstars gaan altijd naar de afnemer waar we al jaren aan verkopen en een goede handelsrelatie mee hebben. Jonagold blijft ook lang zitten. We verkopen die aan het einde van het seizoen meestal aan dezelfde afnemer. Dit jaar heeft dat geen haast, want ik verwacht dat de prijzen voor goede bewaarappels nog echt flink gaan stijgen als je naar de voorraadcijfers kijkt.”

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Barend van Doorn
Barend van Doorn

Hardfruitteler in Neerijnen (Betuwe)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin