Overheden en bedrijfsleven willen meer beleid inzetten om (rest-warmteprojecten te starten.
Dat blijkt uit de Impulsagenda Greenports 3.0 die vorige week is getekend in Boskoop. Zo onderzoeken de partijen of de SDE+-regeling kan worden uitgebreid voor subsidie voor (niet hernieuwbare) warmte- en CO2-projecten. Onder die partijen zijn naast het bedrijfsleven de provincies en gemeenten met (veel) tuinbouwbedrijven.
Strategie ontwikkelen
Eerder was al bekend dat de Greenports een gezamenlijke agenda schrijven om de modernisering van de tuinbouw te versnellen. Uit de getekende Impulsagenda Greenports 3.0 blijkt eveneens dat de partijen een strategie gaan ontwikkelen voor regionale collectivisering voor warmteprojecten. Verder wordt een investeringsstrategie ontwikkeld voor de aanleg van warmte-infrastructuur en het leren van elkaars ervaringen. De eerste stap daarvoor is het maken van een studie, waarbij bestaande ontwikkelingen in beeld worden gebracht. Trekker van het energieprogramma is de Noord-Hollandse gedeputeerde Jaap Bond.
Herstructurering glas
Om herstructurering te versnellen kijken de Greenports ook naar bruikbare financiële instrumenten voor afdekking van risico’s voor herstructurering. De partijen willen weten welke factoren belangrijk zijn in het ontwikkelen van glastuinbouwgebieden en hoe de perceelgrootte, bereikbaarheid of aanwezigheid van glasvezel een rol speelt in de vestiging van bedrijven.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/