Doorgaan naar artikel

‘Looye Kwekers na fusie de grootste? Onbelangrijk’

RedStar en Looye Kwekers willen samengaan en zelfstandig blijven opereren op de markt voor smaaktomaten.

De aangekondigde intentie tot samengaan is een fusie tussen 2 zelfstandige familiebedrijven die elkaar perfect aanvullen, aldus interim-directeur Kees van Oostenrijk van RedStar.

De combinatie heeft straks vestigingen in De Lier, Naaldwijk, Burgerveen, Dinteloord, Voorne-Putten, Bergschenhoek en Luttelgeest en een deelneming in Thanet Earth in het Verenigd Koninkrijk. Aandeelhouders van Looye Kwekers worden de familie Looije, de Liefdadigheidsstichting Theo en Sophia van der Kaaij (nu nog De Eik geheten) en kinderen van Cor en Dirk van der Kaaij.

Looye Kwekers wordt door het samengaan volgens ons met € 180 miljoen het grootste teeltbedrijf van Nederland.

Van Oostenrijk: “Ik denk dat wij hiermee in de top van de grootste bedrijven belanden, maar het is het helemaal niet zo belangrijk. Het gaat erom hoe je als bedrijf tegen zaken aankijkt. RedStar heeft een oriëntatie op export, terwijl Looye Kwekers dat vooral op Nederland heeft, dus wat dat betreft is het een match made in heaven.
Artikel gaat verder onder de foto‘s

Fragment uit recente tv-sport van Looye Kwekers voor de Honingtomaat. - Foto: Looye Kwekerijen

Fragment uit recente tv-sport van Looye Kwekers voor de Honingtomaat. – Foto: Looye Kwekerijen

Blijft de nieuwe combinatie zelfstandig? Of treedt u toe tot een van de coöperatieve verenigingen?

“Dit zijn de 2 grootste overgebleven zelfstandige familiebedrijven in de teelt. Beide families hebben de wens uitgesproken dat ook te blijven.”

Waarom kiest u nu voor deze stap? Heeft dat iets met brexit te maken?

“Beide bedrijven kijken al langer naar ontwikkelingen als schaalvergroting en of ze nog groot genoeg zijn of ergens aan zouden sluiten. Toen zijn de aandeelhouders elkaar eigenlijk letterlijk tegen het lijf gelopen. De nieuwe combinatie wordt partner in Thanet Earth en gaat dus lokaal telen voor de Britse markt.”

Daarmee kunnen types van Looye voor de Britse markt geteeld worden?

“Dat weet ik niet, dat wordt nog allemaal uitgewerkt.”

Wanneer worden de bedrijven samengevoegd en verdwijnt één verkooporganisatie op de afzetmarkt voor tomaten?

“Dit is een intentieverklaring van de aandeelhouders. De overeenkomst moet verder uitgewerkt worden. Het moet gemeld worden bij de mededingingsautoriteit ACM. We mikken op een gezamenlijk seizoen 2019. Het is nog vers. De werknemers weten het ook pas sinds deze week. Wat al wel duidelijk is, is dat beide bedrijven werken met merken en alle merken behouden blijven.”

Ik kan me voorstellen dat beide bedrijven nu veel energie gaan steken in integratie en even niet uitbreiden?

“Beide bedrijven hebben bouwgrond om nieuw te bouwen. Ik weet niet of dat afhangt van de huidige plannen. Ik denk dat we stap voor stap hierin te werk zullen gaan.”

Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

U schrijft rekening te houden met de afwikkeling van een GMO-terugvordering bij RedStar. Op één van de teeltbedrijven rust een beslaglegging.

“Dat is een administratieve beslaglegging. We merken daar in de praktijk niets van. We wachten de afwikkeling van die zaak af en daarover zijn afspraken gemaakt in deze overeenkomst.”

De directeur van Looye, Heleen van Gulik, gaat de nieuwe combinatie leiden. U vertrekt. Blijft het bedrijf een eenkoppige directie?

“Beide bedrijven hebben nu een eenkoppige directie. Ik verwacht dat dit zo blijft. Ik ben al sinds december 2014 in dienst als interim-directeur. Als ik vertrek, ben ik 4 jaar interim geweest. Dat lijkt me een goed moment om te vertrekken.’

Wat wordt de rol van Cor van der Kaaij?

“Cor van der Kaaij werkt zijn hele leven in tomaten en ademt dat. Hij zal een rol krijgen in de nieuwe combinatie, maar niet in directie of Raad van Commissarissen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin