Doorgaan naar artikel

Lommers ontwikkelt asperge-oogstrobot voor kleinere beurs

Lommers Tuinbouwmachines uit het Brabantse Bergeijk is bezig met de ontwikkeling van een volautomatische asperge-oogstrobot. De robot zou voor het seizoen van 2024 voor de praktijk beschikbaar moeten zijn.

Lommers Tuinbouwmachines werkte mee aan de Sparter van Cerescon en kwam zo in aanraking met asperge. Sinds begin vorig jaar ontwikkelt Lommers naar eigen inzicht een volautomatische 1-rijige asperge-oogstrobot. Het oogstprincipe is nieuw en de plaats voor het afleggen van de geoogste asperge is bovenop de rug. De foliehandling is vergelijkbaar met oogsthulpwagens, waarbij de folie bovenover de machine loopt. De machine staat op 2 rupsbanden en 2 zwenkwielen aan de voorzijde zorgen voor een goede wendbaarheid en korte draaicirkel. De robot weegt zo’n 2.500 kilo.

De foliehandling van de oogstrobot is vergelijkbaar met oogsthulpwagens, waarbij de folie bovenover de machine loopt.
De foliehandling van de oogstrobot is vergelijkbaar met oogsthulpwagens, waarbij de folie bovenover de machine loopt.

Oogstprincipe

Nieuw aan het oogstprincipe van de robot van Lommers is dat de asperges onder de kop niet in contact komen met de grijpers van de oogstunit. De oogstunit bestaat uit een holle buis van 50 millimeter doorsnede en 30 centimeter lengte die op 1 plaats in de lengte open is gemaakt. Na detectie van een asperge gaat die buis om de asperge heen de grond in en onder druk van 1 tot 2 bar worden de 2 roestvrijstalen grijpers naar elkaar toe gedrukt. Tussen de grijpers en de asperge zit het zand, dat dus een beetje wordt aangedrukt om grip te krijgen zonder de asperge zelf vast te pakken. Daarna gaat de buis weer omhoog met de geoogste asperge en het zand daarom heen. Als de asperge geoogst is, gaat de druk van de grijpers en valt het zand terug in het gat. De asperge valt tegelijkertijd op de rug.

Rapen met pikautomaat

Het idee van Lommers is om de geoogste asperge vervolgens met behulp van een pikautomaat van de rug te rapen en in kisten achterop de robot te doen. Dat de asperges niet allemaal in dezelfde richting op de rug komen te liggen en ze voor het sorteerwerk in de loods in de kistjes allemaal met de kop dezelfde kant uit moeten liggen, is volgens Lommers geen probleem. “We hebben in de boomteelt ervaring met pikautomaten”, geeft Toine Lommers aan.

Aan de voorkant zitten zwenkwielen en aan de achterkant rupsbanden.
Aan de voorkant zitten zwenkwielen en aan de achterkant rupsbanden.

Detectiesysteem

De detectie van de asperges gaat met 3D-camera’s op de scheiding lucht/grond. “Als je in de grond detecteert, beschadig je te veel asperges. Een 3D-camera kan veel beter het onderscheid maken tussen een asperge en andere zaken als steentjes of onkruid dan een gewone camera dat kan. Ook dat maakt onze machine onderscheidend en de trefkans groter”, aldus Lommers. Om de rug te volgen, oriënteert de robot zich met sensors op de zijkanten van de rug.

Het is nog te vroeg om een prijs voor de robot te noemen, maar Lommers schat in dat de machine voor het seizoen 2024 voor circa € 100.000 te koop zal zijn.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin