Doorgaan naar artikel

LNV: geen actie om prijsverschil biologisch en gangbaar te verkleinen

De overheid heeft nog geen concrete plannen om het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch te beïnvloeden.

Dat liet het ministerie van LNV weten op de Biobeurs. Guido Landheer, directeur Europees, Internationaal en Agro-economisch beleid bij ministerie van LNV, verving landbouwminister Piet Adema op de beurs. Adema kon vanwege Haagse verplichtingen op woensdag 18 januari de beurs niet kon openen, zoals eerder aangekondigd.

Landheer gaf aan dat de overheid nog geen concrete plannen heeft om het prijsverschil te beïnvloeden. Een btw-verlaging op biologische producten lijkt er voorlopig niet in te zitten. Wel kijkt het ministerie naar de mogelijkheden voor true pricing, een manier van beprijzen waarbij men niet alleen naar de productiekosten kijkt, maar ook naar de maatschappelijke kosten, zoals de effecten op natuur en milieu. De kritiek luidt dat deze maatschappelijke kosten niet zijn verwerkt in de prijzen reguliere producten.

HAK gaat harder dan beleid

HAK herhaalde bij de start van de Biobeurs dat ze in 2027 al zijn inkoop uit Nederland biologisch zal doen. Daarbij mikt het concern ook op maatregelen als btw-verlaging en vraagstimulering. De ambities van HAK gaan daarmee een stuk verder dan die van het ministerie. Het Nederlandse Actieplan voor Groei van bioproductie en -consumptie van minister Adema streeft naar 15% biologische productie in 2030. HAK wordt hiervan een voortrekker, en zal naar eigen schatting goed zijn voor een aandeel van 10% in die groei. Het is een enorme omschakeling, die gebeurt in een stap-voor-stapprogramma, meldt het bedrijf. Dit najaar komen de eerste bio-groente: rode bieten.

HAK-topman Hoogeboom spreekt van een ‘flinke ambitie’, die hij aandurft omdat het in zijn ogen van strategisch belang is voor de toekomst van het bedrijf. “Met de omschakeling die we hebben gemaakt naar On The way to PlanetProof hebben we al gezien dat het kan om stevige ambities te realiseren, met zowel maatschappelijke waarde als verdienvermogen voor de teler.”

Share this

Afbeelding
Jan Willem Veldman

redacteur Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin