Tijdens de Limgroup Experience Days toont het veredelingsbedrijf haar assortiment aan aspergerassen. Mosalim is de laatste introductie voor het late segment. Een van de nummers K-8217 of K-9316 zal over één tot drie jaar geïntroduceerd worden in het vroege segment.
Tijdens de inmiddels traditionele Limgroup Experience Days toont het veredelingsbedrijf in Horst haar portfolio aan commerciële aspergerassen. Daarnaast worden nummers gepresenteerd die over één tot drie jaar commercieel zouden kunnen worden. Voor 15 en 16 mei waren plantenkwekers en Nederlandse en Duitse vakpers uitgenodigd voor een rondgang langs het geoogste product.
Late segment
De meest recente introductie Mosalim van Limgroup zit in het late segment en is een fractie later dan Backlim als het standaard ras in het late segment. De stengels van Mosalim zijn dik, in de sortering van bovenkant AA tot AAA. Bovendien zijn ze mooi recht en is de kop goed gesloten. De productie ligt duidelijk hoger dan die van Backlim, de kwaliteit is beter en de loofontwikkeling krachtiger. De ziektegevoeligheid omschrijft aspergeveredelaar Pierre Lavrijsen tijdens de rondgang langs het geoogste product van de diverse rassen als ‘gemiddeld’. Hij ziet Mosalim door zijn eigenschappen als een goede aanvulling in het late segment.
Vroege segment
In het vroege segment gaan de nummers K-8217 en K-9316 de concurrentie aan met Prius als het huidige standaardras in dat segment. Dat ras is momenteel ook het allervroegste ras voor de start van een nieuw seizoen. Limgroup heeft in het vroege segment momenteel Vitalim, Gijnlim en Frühlim. Dat is ook de volgorde van de rassen als het om vroegheid gaat.
Het nummer K-8217 is bijna net zo vroeg als Prius en is vroeger dan Vitalim. Het nummer K-9316 zit dan weer tussen Vitalim en Gijnlim in.
Nummer K-8217
Voor nummer K-8217 is het de eerste keer dat dit nummer tijdens de Experience Days gepresenteerd wordt. Qua dikte is het ras zo’n 10% dikker dan het standaard ras Prius. Qua productie komt het nummer later op gang, maar volgens Lavrijsen heeft het nummer binnen twee weken een hogere productie dan het standaard ras. K-8217 behoudt zijn stengeldikte en heeft een goede kopsluiting. In het licht van de ontwikkelingen rond de gewasbescherming is de sterke gezondheid van het loof van het nummer een absolute pré.
Nummer K-9316
Het ook vorig jaar getoonde nummer K-9316 maakt dikke stengels in combinatie met een hoge productie en goede kwaliteit. De kop is wat bol van vorm, maar wel goed gesloten. Het loof blijft eveneens lang gezond, maar het loof van K 8217 blijft wel nog langer iets gezonder. Lavrijsen verwacht dat Limgroup één van beide nummers over één tot drie jaar zal introduceren.
Vitalim
Het ras Vitalim is iets minder productief dan het standaard ras in de vroege teelt. Het ras levert wel een betrouwbare productie, met een hoger aandeel in de sortering AA. Het ras is als enige in het vroege segment geschikt voor herinplant.
Gijnlim
Het ras Gijnlim heeft wat aan populariteit ingeboet, met name omdat de stengels voor de huidige tijd aan de dunne kant zijn. Wel geeft het vrij vroege ras nog altijd een hoge productie, maar daarvoor moeten dus veel stengels geoogst worden. In het licht van de personeelsproblematiek waar telers mee te maken hebben, is dat een mindere eigenschap. Gijnlim staat wel nog steeds bekend om zijn goede kwaliteit.
Midden segment
Het nummer K-7491 zit qua vroegheid vergelijkbaar met Grolim. Het nummer is zeer productief met een uniforme stengeldikte in de sortering AA. De uniformiteit is nog iets beter en daarmee als zeer goed te omschrijven. Het loof is zeer robuust en gezond.
K-7491 zou ook over één tot drie jaar kunnen worden geïntroduceerd als nieuwkomer in het midden segment. Een eventuele introductie zal niet samenvallen met één van de twee reeds genoemde nummers. “We introduceren liever één ras in een jaar en zetten dat dan goed in de markt. Ook voor de plantenkwekers moet het wel te doen blijven, want die hebben tegenwoordig al te maken met een scala aan rassen”, aldus Lavrijsen.
Maralim
Van het ras Maralim staan tijdens de rondgang acht herkomsten ter beoordeling. “We hebben dat gedaan omdat de kwaliteit van Maralim nog wel eens ter discussie staat. Met deze acht herkomsten kun je zien dat het ras wel degelijk kwaliteit levert, maar als er stressomstandigheden zijn, dan gaat de kwaliteit inderdaad wat achteruit. Het loof is iets minder robuust, maar desondanks kun je bij deze acht herkomsten zien dat de kwaliteit goed is en ook dat de stengels dik genoeg blijven.”
Herkolim
Van Herkolim is bekend dat foliemanagement belangrijk is om de kop goed gesloten te houden. De ‘kiloknaller’ is van goede kwaliteit en geeft altijd zeer rechte stengels. “Dat is een voordeel bij selectieve oogst met een oogstrobot. Er ontstaan bij Herkolim daardoor weinig beschadigingen bij de huidige manier van oogsten van asperges met een oogstrobot.”
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt