Provincie Limburg beoordeelt aanvragen van glastuinders om via erfpachtconstructie kassen te bouwen.
De provincie blijft dan eigenaar van de tuinbouwgrond. In twee gevallen (beide groenteteelt) heeft de provincie die constructie al toegepast in het gebied Siberië, maar de regeling geldt nu voor heel Limburg en voor andere branches zoals logistiek. Daarvoor is € 100 miljoen beschikbaar.
Terugkoopmogelijkheid
In de regeling is nu ook een terugkoopmogelijkheid opgenomen, waardoor de tuinder de grond alsnog kan kopen. Daardoor stroomt geld terug in de pot voor andere bedrijven, laat de provincie weten.
Recent opende de provincie het tweede bedrijf dat met deze constructie uitbreidde. Het gaat om Nature’s Group (komkommers). Het bedrijf had al 7,6 hectare glastuinbouwgrond met een glasopstand van 6,5 hectare waarin komkommers worden geteeld. Nu wordt het bedrijf uitgebreid met 5,6 hectare glastuinbouwgrond in erfpacht met daarop een nieuwe kas van 4,6 hectare. De doorlooptijd voor dit project was kort, stelt de provincie.
Snellere procedure
Nadat de erfpachtregeling in december door de Limburgse provinciale staten werd goedgekeurd, is het proces voor Nature’s Group in hoog tempo uitgevoerd en nu al opgeleverd. “Het proces wordt versneld omdat nu Gedeputeerde Staten beslist over de aanvraag en die vergaderen wekelijks”, aldus de woordvoerder van de provincie. De provincie ziet dat de Rabobank ingaat op dergelijke financieringsaanvragen voor alleen opstal.
Verantwoordelijk gedeputeerde Twan Beurskens wees bij de opening van de kas op de werkgelegenheidsvoordelen van de regeling. Beurskens vertrekt overigens als gedeputeerde en gaat werken als secretaris bij de gemeente Venlo.