Doorgaan naar artikel

‘Liever problemen met blubbersporen dan met schimmelsporen’

De snoei van de perenbomen en de appelbomen bij fruitteler André Alkema uit het Zeeuwse Sint-Maartensdijk is achter de rug. Maar met zijn halve hectare kersenbomen heeft hij gewacht.

“Kersen snoei ik het liefste in de bloei en met droog weer”, licht Alkema toe. De vroegste rassen van de kersen begonnen al ruim voor Pasen te bloeien. In zijn eerste kersenvlog op Facebook maakte Alkema zich al zorgen over de zetting van de vroegste kersen. Vorig jaar viel de oogst van de vroegste kersenrassen door slecht bloeiweer enorm tegen en dit jaar zag hij opnieuw geen bijen vliegen.

In het Paasweekend kwam daar verandering in. “Dus ik hoop dan ook bij de vroegste rassen toch op een betere oogst dan vorig jaar. En de latere rassen als het topras Kordia bloeien duidelijk veel later en hebben vermoedelijk nog wat mooie bloeidagen met een weersverwachting van tot meer dan 20 graden op zaterdag.”

Rupsbanden mooi maar te duur

Het weer met bijna dagelijks regen maakt de start van het gewasbeschermingsseizoen lastig met veel aanmodderen en kapotgereden rijbanen. “Maar ik heb liever problemen met een blubbersporen dan met schimmelsporen”, vertelt Alkema erbij. “En je zult zien dat het straks wel weer droog wordt en dan trekken we het met een rotorkopeg in de zomer de rijbanen wel weer recht. Rupsbanden zou ook mooi zijn, maar dat is voorlopig nog veel te duur.”

Schurftbespuitingen vragen aandacht

Wat betreft gewasbescherming vragen de schurftbespuitingen de meeste aandacht. “Maar ik pak nu duidelijk middelen die zowel tegen de schurft als zwartvruchtrot sterk zijn. Vorig jaar had ik veel meer last van de zwartvruchtrotschimmel dan me lief was. En omdat er nog veel onbekend is over de beste momenten om zwartvruchtrot te bestrijden, houd ik er nu al vroeg met de middelenkeuze rekening mee”, aldus Alkema.

Regen kent ook voordelen

Toch hij ziet ook wel een voordeel van het regenachtige weer. “De wind staat bijna continu uit het westen. Als de wind uit het oosten zou komen, dan hadden we veel meer nachtvorst gehad. Daar kan ik met een eigen bassin wel tegen beregenen, maar maximaal 40 uur in deze periode en al dat extra water bij beregenen heeft ook zijn nadelen.”

Inmiddels is Alkema ook aan het bedruppelen. Niet omdat de bomen het droog hebben, maar vooral om ijzer en stikstof mee te geven. De stikstofgehalten in de bodem liggen door de vele regen laag en ijzermeststoffen komen anders ook lastig bij de wortels.

Xenia al in de afbloei

Bij zijn belangrijkste teelt van peren is zijn oogappeltje het ras Xenia. Xenia is als vroege bloeier inmiddels al in de afbloei. “Ze hebben weinig goed bloeiweer gehad en dus is het nog even spannend hoe de zetting is. Ik spuit wel elk jaar standaard GA3 op Xenia voor een betere zetting.”

In zijn liefdesverklaring aan Xenia noemt hij de vaak gehoorde voordelen van een lage arbeidsbehoefte voor de snoei en vruchtdunning, de hoge producties, weinig gevoelig voor schurft en acceptabele verkoopprijzen. “En ik heb vorig jaar ervaren dat het ras ook erg weinig gevoelig voor zwartvruchtrot is. Zwartvruchtrot vond ik niet in de Xenia maar wel volop in de Conference”, blikt Alkema terug. Maar voorlopig is Conference zijn belangrijkste ras en daar heeft hij geen twijfels over de vruchtzetting. Conference zet gemakkelijk en krijgen naar verwachting nog enkele dagen met mooi bloeiweer in het komende weekend.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin