Doorgaan naar artikel

‘Liever iets te warm, dan dat vocht onderuitgaat’

Het tomatengewas bij Kwekerij Lijntje in Moerkapelle groeit in week 21 goed.

Rob Oosterom: “We hebben weinig te klagen. Het staat er fris bij, met een hoge plantbelasting van 58 vruchten per plant.” De productie lag afgelopen weken op 2,7 tot 2,8 kilo/m2. “Met een gemiddelde aanmaak van 28 vruchten. Ik loop daarmee nog niets in op de plantbelasting.” Het gemiddeld vruchtgewicht is iets gezakt, van 108 gram in de voorbije weken naar 104 gram in week 21.

Ik heb liever dat het iets te warm wordt, dan dat het vocht onderuitgaat

Vocht voorrang op warmte

Bij de klimaatinstellingen wordt vanaf 20:30 uur een vrij lage nachttemperatuur van 13 graden Celsius aangehouden. Om 04:00 uur mag hij weer opstoken naar 17,5 graden. “Om half 9 ’s morgens mag hij opstoken naar 20 graden, maar vaak is het op dat tijdstip al warmer. Later op de dag schiet het door naar 24 of 25 graden. Er staat dan vollast lucht in. Alleen met wind knijpen we wel iets op vocht. Ik heb liever dat het iets te warm wordt, dan dat het vocht onderuitgaat. Want dan zou je de zetting terug gaan zien lopen. Als het gewas goed groeit, kan hij dat halve graadje meer best wel hebben.”

Schermperiode voorbij

De scherminstellingen staan er nog in voor echt koude nachten, maar in de afgelopen periode gingen de schermen nog maar voor een paar uurtjes dicht. “De laatste dagen al helemaal niet meer. En ik verwacht ze ook niet meer nodig te gaan hebben.”

Als je even niet oplet, ben je de teelt zo kwijt als Botrytis toeslaat

Alert op Botrytis bij gasbesparing

Er is 6,2 kuub gas per vierkante meter minder gas in de teelt gestopt, wat neerkomt op 31,2% minder energie, vanwege de hoge energiekosten. “Dat is dus fors minder. Daarom hebben we wel preventief een rondje stengels gespoten tegen Botrytis, al zagen we nog niets in het gewas. Want als je even niet oplet, ben je de teelt zo kwijt als Botrytis toeslaat.” De huidige hoge plantbelasting versterkt het alert moeten blijven op deze schimmel.

Flink water geven

De watergift is fors, met 4,2 liter per 1.000 joules. “Maar we telen dan ook op een heel klein matje van 120 x 15 x 7,5 centimeter. Daar staan 3 planten per mat, met elk 3 koppen, aan te trekken.” Het drainpercentage komt meestal uit op 40% of net nog iets meer. De druppel-EC zit op 3 mS/cm, bij een pH van 5,8. Daar komt ongeveer 4 EC van terug, met een vrij hoge pH van 7.

Aanvullend gietwater

Met een vrij beperkte voorraadinhoud van de watersilo’s wordt al een maand gedraaid met de omgekeerde osmose installatie. “Alle silo’s worden belucht. Dan kun je regenwater goed mengen met osmosewater.”

Pas in laat stadium witte vlieg

Op het gebied van plagen is het bijzonder rustig. “Deze week zien we voor het eerst witte vlieg. Voor mijn doen is dat heel laat. Meestal vonden we de afgelopen jaren in week 9 al iets.” Wel wordt al vanaf week 10 Encarsia uitgezet om de week. In het begin 1,2 sluipwespen/m2, wat inmiddels opgevoerd is naar 4 stuks/m2. “Dat is preventief voorsorteren. Want je weet dat die wittevlieg gaat komen.”

Verloop in arbeid

Waar de teelt naar tevredenheid verloopt, brengt de arbeidsbeschikbaarheid wat meer zorgen met zich mee. “Arbeid is lastig. We hebben vrij veel verloop. Het is continu wisseling van de wacht bij medewerkers van het uitzendbureau. Waarbij je het vaak net van tevoren hoort dat ze niet langer meer komen.” De helft van het personeel is vast, de rest bestaat uit tijdelijke uitzendkrachten.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob Oosterom

is teler van losse tomaten bij Kwekerij Lijntje in Moerkapelle

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin