Doorgaan naar artikel

‘Liever geen hergroeiende witlofwortels’

Rob de Boer in Spierdijk startte vorige week woensdag 3 oktober met het rooien van zijn eerste witlofwortelen. Ze zijn van het ras Topscore, hij teelde ze samen met een akkerbouwer in Flevoland.

“Het rooien van de witlofwortelen ging goed, met een mooie productie. Wel op het veld met hier en daar een gaatje, vanwege weggevallen planten. Dat was het gevolg van een stortbui op dat perceel op 30 mei.” Naast Topscore staat het ras Vintor, dat moest na die neerslag overgezaaid worden. “Vintor komt pas in november aan de beurt, dat gewas heeft nog wel een week of 4, 5 groeitijd nodig.” De wortelmaat lijkt in orde voor de trek in rekken, met weinig bovenmaat.

Goede cijfers

De Boer had vorige week donderdag nog geen analysecijfers van de gerooide wortels beschikbaar. “Mij is al wel gemeld dat de cijfers in orde zijn, maar ik heb liever eerst de analyses, voorafgaand aan het rooien. Maar ik wilde het rooien deze keer niet uitstellen, want de temperaturen zijn nog steeds relatief hoog, en van de week is er toch weer 8 millimeter water gevallen. Ik zit er niet op te wachten als oogstbare wortels gaan hergroeien.” De volgende oogstronde zal rond 20 oktober vallen, schat De Boer in.

Snel de cel in

Vanwege de relatief hoge temperatuur midden vorige week, had De Boer ook haast met het sorteren en inkoelen van de nieuwe wortels. “Wat gisteren is gerooid, is gisteren meteen verwerkt. Dat gebeurt op het bedrijf in Spierdijk. Onder dit soort omstandigheden heb ik ze het liefst zo snel mogelijk in de cel. Tijdens het rooien was het 18 graden, morgen (5 oktober) wordt het alweer 20 graden. Vandaag hebben we de laatste 2 vrachten wortelen binnen gekregen, die liggen over een paar uur ook in de koelcel.”

Geen vraag naar wortels

De Topscore is voor de vroegste trek, maar – zoals De Boer het nu inschat – dat kan eind december worden. “Ik heb nog zo veel oude wortels in de cel. Ik wil daar best vanaf, maar er is geen vraag naar. Het zou zelfs nog kunnen dat ik een deel van de vroege wortels in de verkoop zet.” De Boer trekt nu het ras Vintor, op 20 dagen met 14 à 14,5 graden luchttemperatuur. De watertemperatuur start bij 15 graden, en bouwt af naar 14 graden.

De oogstrobot neemt steeds een rijtje wortels uit de trekbak.  - Foto: Lex Salverda

De oogstrobot neemt steeds een rijtje wortels uit de trekbak. – Foto: Lex Salverda

Oogstrobot

Op de Witlofbiënnale werd in een presentatie aandacht geschonken aan de oogstrobot van De Boer. Het apparaat haalt de wortels met kroppen rij voor rij zelfstandig uit de trekbak en legt ze naast elkaar op een transportband. Het vastpakken van de wortels in de bak gaat met boorkoppen, die zich in het bovenste deel van elke wortel draaien. Na de transportband worden de wortels in een vakkenband verenkeld voor verder transport naar een snijmolen.

Het scheiden van de wortels en kroppen gaat volautomatisch, dat geldt nog niet voor de positionering van de wortels op de vakkenband: daarvoor is een persoon nodig voor controle en het recht leggen van een enkele ‘dwarse’ wortel. Op de Biënnale werd aangegeven dat de wortelpositionering wordt aangepast, zodat genoemde persoon niet meer nodig is. De Boer verwacht dit voorjaar de eerste testen met het volledig geautomatiseerde systeem te doen.

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob de Boer

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin