Doorgaan naar artikel

Lichte stijging consumptie spruiten

De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks 810 gram spruiten. Daarmee is hij Europees gezien koploper. Bovendien is de consumptie van spruiten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk licht stijgend (+3 procent).

De feiten zijn op een rij gezet in het kader van het thema ‘Kool is Cool’, gericht op een vergroting van de interesse voor kool bij de Belgische consument. Uit marktcijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) is gebleken dat de Belgische verkoop van witte, groene en rode kool in tien jaar tijd is gehalveerd. De consumptie van spruiten ligt in België momenteel op 700 gram per hoofd van de bevolking, een fractie minder dan de jaarlijkse consumptie van de gemiddelde Brit (710 gram). De rest van Europa: Duitsland 400 gram per persoon, Tsjechië 390 gram, Italië 130 gram. Oostenrijk, Zweden, Frankrijk en Noorwegen gemiddeld 100 gram per persoon.

Het areaal in de voornaamste landen (2011)

Verenigd Koninkrijk: 3.750 hectare

Nederland: 2.800 hectare

België: 2.460 hectare (waarvan 600 hectare in Frankrijk)

Polen: 900 hectare

Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland: 734 hectare

Frankrijk: 500 hectare

Turkije: 450 hectare

Scandinavië: 235 hectare

Spanje: 100 hectare

Het areaal voor verwerking bedraagt in België en in Polen respectievelijk 2.100 hectare en 600 hectare. Van het areaal met bestemming diepvries komt 75 procent uit België. Buiten Europa worden amper spruiten geteeld.



‘Kool is Cool’ sluit ook aan op  de Agro-Expo, de agrarische vakbeurs die op 25, 26 en 27 januari 2014 in de Hallen in Roeselare wordt gehouden. Het thema ‘Kool is cool’ wordt daar belicht met activiteiten over de gezondheidsaspecten van kool.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin