Doorgaan naar artikel

Licht herstel komkommer na dramatische start

De prijs voor komkommer tekende in week 9 een licht herstel af, nadat de stuks­prijs in week 7 en 8 een scherpe daling liet zien.

Het lijkt erop dat de invloed van Spanje langzaam afneemt. De eerste maanden van 2011 hebben komkommertelers weinig goeds gebracht. Spanje is al wekenlang heer en meester op de Duitse markt. Nederlandse telers hebben het nakijken. Dat blijkt uit de diverse reacties van teelt en handel, terugkijkend op de afgelopen negen weken.
”De start van het seizoen is minder rooskleurig dan voorgaande seizoenen”, aldus Nico van Herk van telersvereniging Versdirect. ”Waar iedereen op hoopt, namelijk een gaatje in de aanvoer vanuit Spanje, is tot nu toe uitgebleven.” Spanje domineert de markt met voldoende volume en dito kwaliteit. Duitse retailers kiezen massaal voor het Spaanse product, dat volgens de Nederlandse handel redelijk tot goed van kwaliteit is. De volumes zijn nog te klein om conclusies te kunnen trekken, maar dat het seizoen allesbehalve goed van start gegaan is, wordt vanuit verschillende hoeken bevestigd.

Schril contrast
De komkommermarkt vormt een schril contrast met de markt voor overige glasgroente: vanuit de handel klinken geluiden dat de afzet van trostomaten, paprika en aubergine naar tevredenheid verloopt. Komkommer blijkt niet in staat die tendens te volgen. De middenprijzen zijn in de afgelopen weken onderuit gegaan. In sommige gevallen dook de dagprijs zelfs onder de 20 cent per stuk.
Van Herk spreekt van een dramatische start. Inmiddels lijken de prijzen weer wat aan te trekken. Bij prognoses in week 9 beweegt de stuksprijs langzaam richting de 30 cent. Daarbij gaat het met name om 30’ers en 35’ers. Het volume 40’ers is nog mondjesmaat. De verwachting is dat de prijzen in de voorverkoop met enige vertraging de dagmarkt zullen volgen.
Telers zijn teleurgesteld over de slechte start, maar geven aan dat er in de piekmaanden april en mei nog een inhaalslag gemaakt kan worden. Jaco den Bakker nuanceert het negatieve prijsbeeld. “Je bekijkt de teelt toch over een heel jaar. De marge in de winter wordt ook steeds minder. Dat drukt op de jaarprijs. Er zijn altijd een aantal weken dat je geen geld verdient en een aantal weken dat je minder verdient. Als het goed is, kom je uiteindelijk op een goede middenprijs uit.”
Toch geeft hij aan dat de negatieve trend in de gemiddelde jaarprijs de telers zorgen baart. “Dit betekent ook dat je maatregelen moet nemen om dit te ondervangen. Daar is nog geen oplossing voor. Alles wordt duurder, de energieprijzen gaan weer oplopen. Het wordt steeds lastiger om het hoofd boven water te houden.” Toch vindt hij het nog te vroeg om conclusies te trekken. “We oogsten nu een komkommer of 3 per vierkante meter. In april en mei is dat 8 of 9 komkommers. Dan gaan die volumes tellen. Misschien krijgen we dan wel 25 of 30 cent per stuk. Dan ben je deze twee slechte weken snel vergeten.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin