Energieleveringsbedrijf Liander heeft via de rechter afgedwongen dat een teler zich houdt aan het toegekende transportvermogen in een congestiegebied.
Tussen de zachtfruitteler en Liander was al geruime tijd verschil van inzicht in het toegezegde contractvermogen. Deze leveringsbeperking werd door Liander in verschillende mails en brieven beperkt tot 117 kW. De teler was van mening dat hij een gecontracteerd vermogen had van 2.000 kW. De teler overschreed dus diverse malen de grens van 117 kW. Dat leidde tot waarschuwingen in sommaties van Liander en als uiterste maatregel de rechtszaak in kort geding.
Dwangsom
De Rechtbank Gelderland vond het belang van een stabiel energienet groter dan het belang van de teler die voor zijn teelt een vermogen nodig heeft van 175 kW. Ook heeft Liander afdoende onderzocht en aangetoond dat niet meer dan 117 kW kan worden toegekend in het gebied waar fysieke congestie was opgetreden. De rechter gaat daarom akkoord met een dwangsom aan de teler, maar geeft deze even tijd om een aggregaat aan te schaffen of andere maatregelen te nemen, waaronder een begrenzer, zodat het bedrijf niet meer het beperkte contractvermogen overschrijdt.
Nieuwe route
De teler was van mening dat hij contractvermogen mocht optellen van zijn dienstverlenings-bv en hoofdbedrijf. Een nieuwe energieleverancier had hem die route aanbevolen. Ook had de teler een geprint contract thuisgestuurd gekregen en deze handmatig aangepast met een hoger contractvermogen. De bevestigingsmail hierop was geautomatiseerd en geldt volgens de rechter niet als daadwerkelijke bevestiging.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/