Het ras Leonardo blijkt goed bestand tegen nachtvorst. Niet alleen daarom is dit venkelras zeer geschikt voor de late herfstteelt, blijkt uit Belgisch rassenonderzoek.
In het rassenonderzoek vergeleek onderzoeker Luc de Rooster van het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver de rassen Leonardo van Clause en Antares, Dragon en Solaris van Bejo met elkaar. Uit onderzoek in 2016 bleek Leonardo onder vliesdoek bij vorst van -5,6 graden Celsius het beste bestand tegen nachtvorst. Zonder bedekking kan venkel tot 2 graden vorst vrij goed verdragen.
Smet en barsters
In 2017 was het onderzoek gericht op oogstverlening in het najaar. De late herfstteelt werd op 8, 14 en 22 augustus geplant en op 9, 15 en 29 november geoogst. Door het goede najaarsweer kon ook op 29 november nog worden geoogst, maar de producties lagen wel lager dan op 9 en 15 november. In deze proef heeft Leonardo het beste voldaan. Het ras vertoonde de minste smet en barsters, beide beoordeeld met een 8,3. Op smet scoorde Antares 7,1; Solaris 6,3 en Dragon 6,1. Op barsters scoorde Solaris 6,3; Antares 4,9 en Dragon 4,6. Leonardo vormde wel de meeste zijscheuten. Het ras maakt een wat groenere knol en is gemakkelijk te oogsten.
Producties
Antares en Dragon haalden lagere producties dan Leonardo en Solaris. De productie van Solaris wordt als ‘nog goed’ beoordeeld, ondanks wat zijscheuten, vrij veel rot en redelijk wat barsters. Het ras is zeer geschikt voor oogst in oktober en zonder vorst ook in november. Leonardo haalde het hoogste stukgewicht met een gunstige maatsortering. Bij de vroegste planting ontstond iets schotvorming, waardoor De Rooster in zijn proefverslag in Proeftuinnieuws 3 van 2018 concludeert dat eerder planten van dit ras geen optie is.