Doorgaan naar artikel

Lekvrije druppelaar om emissies tegen te gaan

Een lekvrije druppelaar is een van de ideeën om emissies naar het oppervlaktewater tegen te gaan.

Het samenwerkingsverband Emissieloze Kas heeft in een challenge € 45.000,- beschikbaar gesteld voor innovatieve, praktische oplossing(en) voor het tegengaan van lekkages van gewasbeschermingsmiddelen en voedingsstoffen naar het water in de glastuinbouwgebieden Oostland en Westland.

Van de tweeëntwintig ingezonden ideeën heeft de jury twee winnaars gekozen: Martijn van Riel (TNO) met het ontwikkelen van een lekvrije druppelaar, en Michael Meijler met de automatische lekdetectie teeltvloer. Het prijzengeld is bedoeld voor de verdere ontwikkeling, bouw van een prototype en het uitrollen van een pilot. Vanuit de werkgroep Emissieloze Kas wordt de verdere uitwerking en realisatie van de twee winnende ideeën nauw gevolgd.

Waterkwaliteit moet nog beter

De kwaliteit van het oppervlaktewater in de glastuinbouwgebieden is de afgelopen jaren gestaag vooruit gegaan. Kassen zijn aangesloten op het gemeentelijk riool, de waterschappen hebben de gebiedsgerichte aanpak ontwikkeld, ondernemers hebben hun waterstromen in kaart gebracht en waar nodig aangepast en daarnaast is er de zuiveringsplicht. Desondanks is de waterkwaliteit in de glastuinbouwgebieden nog niet goed genoeg.

Er komen nog te veel voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht. Om de doelen voor de Europese Kaderrichtlijn Water in 2027 te halen, moet er nog veel gebeuren.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin