Doorgaan naar artikel

‘Leegsnijden bij komkommer is nog aardige klus’

Het komkommergewas bij Wim van den Berg in Bleiswijk toont begin week 44 dat het einde van de teelt nadert.

“Toen ik 20 oktober terug kwam van vakantie, stond het gewas er nog best groen en fris bij. Dat viel mee. Normaal is het rond die tijd al verder achteruitgegaan. Maar de laatste dagen is het echt aan het achteruitgaan. We zijn dan ook aan het schoonsnijden. In week 45 gaat het gewas eruit. Het is tijd om te stoppen. We snijden nu kleine komkommers. Verleden week (week 43) hadden we er nog wel aardig wat 40‘ers bij.”

“Het leegsnijden is nog een aardige klus. Je oogst veel stek en ander spul. Het sorteren kost best veel tijd. En er loopt inmiddels ook al minder personeel op het bedrijf.”

Gewas open houden

Om voldoende licht in het gewas en op de vruchten te houden, is aandacht besteed aan het goed open houden van het gewas. “We hebben een man die altijd blad plukt. Die heeft 3 rondjes gedaan. 2 rondjes bladplukken tussen het gewas, en later nog een rondje bovenin, op de kar. Dat is succesvol geweest.”

We zetten de kraan altijd in 1 keer uit

Klimaatinstellingen vasthouden

Er zijn geen aanpassingen in de klimaatregeling gemaakt om de laatste vruchten eraf te krijgen. “We hebben eigenlijk niets bijzonders gedaan. We zitten al een maand lang op een voornacht van 19,5 graden Celsius en een nanacht van 20 graden. Overdag 20,5 tot 21 graden, waarbij de temperatuur met de zon op mag lopen naar 25 of 26 graden Celsius. Daarbij hebben we al 5 weken lang wat geschermd op buistemperatuur.” Als die buistemperatuur boven 60 graden komt, trekt het doek dicht.

Matten droog trekken

Om de matten aan het eind van de teelt leeg te trekken voor de teeltwisseling, is de kraan na zondag 28 oktober dicht gedraaid. De watergift wordt niet stapsgewijs afgebouwd. “We zetten hem altijd in 1 keer uit. Als je er te lang over gaat doen, krijg je meer plantongelijkheid, en gaan er makkelijker planten slap. Door direct helemaal te stoppen, houd je het gelijker.”

Als we in de tweede teelt geen virus vinden, dan hebben we de schoonmaak goed uitgevoerd

Trips niet te veel aanwezig

De plaagbeheersing verloopt naar tevredenheid. De biologie is op peil gebleven. Spint is biologisch opgeruimd. Wittevlieg is wat aanwezig, maar vormt geen probleem. “Trips zit er wel, vooral de zwarte Echinothrips, maar niet schokkend. De laatste weken zien we weinig schade meer. Wel heeft de periode daarvoor lang geduurd waarin ze vruchten aanprikten. We hebben daardoor steeds veel stek gesneden.”

Weinig of geen virus na goede schoonmaak

Van komkommerbontvirus heeft het gewas geen last. “Er zit wel een ander virus, waarschijnlijk courgettegeelmozaïekvirus, maar dat vliegt niet zo door je kas heen als bontvirus. Het blijft in een paar hoekjes van de kas zitten.”

Tijdens de teeltwisseling zal straks weer grondig schoongemaakt gaan worden. “We hebben daar al jaren een vast schema voor. We zeggen altijd: als we in de tweede teelt geen virus vinden, dan hebben we die schoonmaak goed uitgevoerd. In de laatste teelt vinden we al een aantal jaren wat virus.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim van den Berg

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin