Doorgaan naar artikel

Langs onnavolgbare Haagse paden naar fossielvrij

Extinction Rebellion juicht om een dooie mus, maar negeert de échte maatregelen die op de glastuinbouw afkomen. Hoe zit dat?

Er ging dinsdag 10 oktober gejuich op in de Tweede Kamer. Leden van Extinction Rebellion (XR) op de publieke tribune vierden het aannemen van een motie van D66 en GroenLinks als een overwinning. De motie vraagt de regering scenario’s te bedenken voor het beëindigen van fossiele subsidies. Deze kreeg een meerderheid.

Een paar moties verderop – er werd dinsdag bijna 2 uur lang in hoog tempo gestemd over meer dan honderd moties over van alles en nog wat – ging de motie van BBB en SGP over het terugtrekken van het wetsvoorstel Fiscale Klimaat maatregelen Glastuinbouw geruisloos ten onder. Alleen ter (verre) rechterzijde was er bijval. Op 18 en 23 oktober praat de Tweede Kamer dus toch verder over het wetsvoorstel, als onderdeel van het Belastingplan 2024.

Lees ook: Fiscale klimaatmaatregelen gaan glastuinbouw vanaf 2025 pijn doen

Nauwelijks kraaiende haan en net niet dooie mus

Jawel mensen van XR, de afbouw van de fossiele regelingen voor de glastuinbouw is al een eindje voorbij het stadium van scenario’s; het is al een wetsvoorstel. Des te opmerkelijker dat er in Den Haag nauwelijks een haan naar lijkt te kraaien. De luitjes van XR hadden toch wel even op de tribune kunnen blijven zitten om het afstemmen van de BBB-SGP-motie óók toe te juichen.

Maar nee, ze stonden alweer op de stoep elkaar te feliciteren met het toch vrij dunne vooruitzicht van niet meer dan scenario’s, een nog net niet dooie mus. Letten ze niet op? Snappen ze het niet? Of vinden ze die eerste € 700 miljoen daadwerkelijk afgeschafte fossiele subsidie een te verwaarlozen snipper met nog € 45 miljard te gaan?

Haagse hersenen kraken nog

Die scenario’s hoe ook andere sectoren dan de glastuinbouw aan te pakken, waren overigens natuurlijk allang in aanbouw. Morgen verschijnt een rapport van het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving, met als veelbelovende titel: ‘Afschaffen van fossiele-energiesubsidies, eerder een hersenkraker dan een no-brainer’. Kennelijk zijn de planbureaus zich wel bewust van de mogelijke averechtse effecten, die het afschaffen van bepaalde fossiele subsidies kan hebben op een verstandig en vlot verloop van de energietransitie.

Zolang in Haagse burelen de hersenen nog kraken is voor de grootgenieters van fossiele subsidies in het algemeen en voor de glastuinbouw in het bijzonder alles nog niet verloren. Pas na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november weten we wie echt de knopen mag gaan doorhakken.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin