De Europese landbouwministers zijn het maandag niet eens geworden over de verdeling van de €500 miljoen, die de Europese Commissie beschikbaar heeft voor steun aan boeren. Staatssecretaris Sharon Dijksma zei na afloop van de vergadering maandagavond dat er nog veel onduidelijk is over het commissievoorstel.
Een van de dingen die haar het meest steekt, is dat niet is geregeld dat er geld wordt uitgetrokken voor de varkenshouderij. Volgende week dinsdag (Prinsjesdag) zal het overleg van de landbouwministers worden voortgezet tijdens de al geplande informele landbouwraad.
Dijksma hoopt dat de Europese Commissie voet bij stuk houdt en zich niet zal laat verleiden om de interventieprijzen in de zuivel te verhogen, zoals de Franse minister Le Foll en een aantal andere lidstaten hebben bepleit. Dijksma daarover: “Dat zal ik niet laten gebeuren. En het is ook een duidelijk signaal dat de Europese Commissie dat voorstel niet heeft gedaan.”
De Luxemburgse voorzitter Fernand Etgen en de vice-voorzitter Yirki Katainen van de Europese Commissie sloten maandagavond niet uit dat die verhoging van de interventieprijs er toch komt.
Dijksma zegt dat een eerlijke verdeelsleutel moet worden gevonden voor de nationale enveloppen. De omvang daarvan is substantieel meer dan €330 miljoen die in 2009 werd uitgetrokken, zeiden Katainen en Etgen.
Dijksma zegt dat boeren in alle lidstaten steun moeten krijgen, “ook de Nederlandse, want overal zijn boeren slachtoffer van de crisis”.
De staatssecretaris denkt dat in het pakket genoeg ruimte zit om de vervroegde uitbetaling van de toeslagrechten uitvoerbaar te maken zonder te veel administratieve kosten. De Europese Commissie wil het mogelijk maken voorschot op de toeslagrechten van 70 procent uit te betalen vanaf 16 oktober. Dijksma had twijfels over de uitvoerbaarheid van een vervroegde uitbetaling.