Recentelijk las ik in Het Financieele Dagblad een artikel over de agrarische lobby met als thema ‘De boer slaat terug’.
Supermarkten knijpen de Europese boer uit, waardoor die rond moet zien te komen van een hongerloontje. Dat beeld doet al jarenlang de ronde. Ja, boeren hebben het zwaar, maar ze krijgen wel steeds meer macht, aldus het FD. De consument moet rekening houden met hogere prijzen voor levensmiddelen, was de conclusie. ‘Het is al jaren duidelijk dat de telerprijs en de winkelprijs veel te ver uit elkaar liggen.’
Marktmacht boeren neemt toe
Het artikel ging verder over de succesvolle agrarische lobby tegen de macht van de supermarkten. Het gevolg hiervan: versoepeling van mededingingsregels voor producentenorganisaties, waardoor de marktmacht van boeren in de afzetketen toeneemt. Ook het nieuwe kabinet Rutte-III kent boervriendelijke plannen. Lees de tekst van het regeerakkoord: ‘Oneerlijke handelspraktijken en verstoorde marktmacht in de voedselketen aanpakken’.
‘Hopelijk verandert de dynamiek in de keten zodanig dat weinig tot niets toevoegende spelers snel verdwijnen’
Inmiddels liet het CBS weten dat gezonde levensmiddelen gemiddeld 22% en vers fruit ruim 28% duurder zijn dan tien jaar geleden. Gaan boeren en tuinders nu ook hogere prijzen ontvangen van afnemers, vooral als die bovenwettelijke eisen stellen?
Hogere prijzen ook bij teler
Hopelijk verandert de dynamiek in de keten zodanig dat weinig tot niets toevoegende spelers snel verdwijnen en door ketenverkorting met de broodnodige transparantie, die hogere prijzen ook aankomen bij de teler. Ik verwacht dat naarmate het aantal agrarische producenten afneemt en overige productiebedrijven die arealen overnemen en groter worden en vooral op gebied van afzet nog beter gaan samenwerken, de directe lijnen tussen vraag en aanbod steviger gaan worden. De eerste voorbeelden zijn er al.