Naast granen moeten ook peulvruchten worden gesubsidieerd, omdat ze zeer gezond zijn voor mensen en de teelt bijdraagt aan duurzame ontwikkeling. Dat stelden landbouwexperts op een VN-bijeenkomst in Rome.
Kikkererwten, linzen en andere peulvruchten worden volgens de experts ondergewaardeerd, terwijl ze een belangrijke rol kunnen spelen bij het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).
Stikstofbesparing
“Peulvruchten zijn goed voor mensen en voor de bodem”, zei Eduardo Mansur, hoofd van de afdeling Land en Water bij de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Ze houden veel stikstof vast in de bodem, waardoor de vruchtbaarheid verbetert en de noodzaak om stikstof bij te strooien vermindert.
Michele Pisante van de Italiaanse Raad voor Landbouwonderzoek en Agrarische Economie (CREA) zei dat uit experimenten blijkt dat vruchtwisseling tussen peulvruchten en granen tot 88 kilogram stikstof per hectare kan uitsparen in Europa.