Lage elektriciteitsprijzen kunnen projecten in de duurzame energieregeling SDE+ gaan raken.
Dat blijkt uit een evaluatie-onderzoek van de vijf jaar oude regeling door het bureau SEO, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De onderzoekers adviseren goed te monitoren wat de lage elektriciteitsprijs betekent voor bestaande projecten, vooral uit het jaar 2013. Toen werd uitgegaan van hogere prijsverwachtingen.
Zodra energie-installaties (onder de SDE+-regeling) failliet gaan, zouden voorwaarden voor de regeling aangepast moeten worden. Op termijn zou de lage elektriciteitsprijs bovendien kunnen leiden tot minder aanvragen van ondernemers omdat ze niet meer de risico’s willen lopen en investeringen in hernieuwbare energie teruglopen, schrijven de onderzoekers. Nieuwe aanvragen krijgen immers te maken met hogere risicopremies.
Afhankelijk van ontwikkeling energieprijs
De hoogte van de SDE+ bijdrage is afhankelijk van de ontwikkelingen van de energieprijs. Bij een hogere energieprijs krijgen deelnemers minder SDE+, omdat hogere prijzen van afnemers wordt ontvangen. Bij een lagere energieprijs ontvangt het energieproject meer SDE+-bijdrage, maar tot een bepaald maximum. Die zekerheid en continuïteit wordt door banken en ondernemers in hoge mate gewaardeerd, stellen de onderzoekers na gesprekken met ondernemers en banken. De Nederlandse regeling is daarin voordelig in verhouding tot andere landen.
Vooral bijdragen aan zonne-energie
De SDE+-regeling kent vooral bijdragen toe aan zonne-energie, blijkt uit het rapport. De onderzoekers pleiten er niet voor om een aparte categorie voor zonne-energie te introduceren. Nu concurreren zonneprojecten met andere investeringen, zoals geothermie. Verwacht wordt dat zonneprojecten nog concurrerender worden in de toekomst door kostenverlaging in grote zonneweides. Dat moet de kostprijs voor duurzame hernieuwbare energie verlagen, maar kan ook andere technieken wegdrukken.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/