“Nu de energiekosten hoog zijn, nemen we de tijd om de trossen te laten uitgroeien.”
“Omdat we niet vroeg gaan planten, hoeven we ons ook niet te haasten”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant) over de eindfase van de teelt.
Bij Sunstream zijn op 5 september de planten gekopt. Dat is drie weken eerder dan het afgelopen jaar. In week 41 hingen er nog gemiddeld vier trossen per plant. Door een langzame uitgroei van de trossen, verwacht Kanters de laatste trossen in de tweede week van november te oogsten. Dat is iets later dan andere jaren. De productie loopt 5 tot 6% voor op vorig jaar. De kwaliteit van de trossen is goed. “Af en toe hebben we een gescheurde tomaat, doordat het zo nu en dan iets te koud is. Met de zon overdag wordt het 23 graden Celsius in de kas, maar als het geen zonnige dag is, wordt het maar 16 tot 17 graden. Dat is voor het mooie net iets te koud.”
Zon moet kas opwarmen
Tussen 6.00 en 10.00 uur wordt het gewas iets opgestookt met een maximumbuis van 45 graden Celsius. De tomatenteler: “De rest van de dag moet de zon de kas opwarmen en mag de kastemperatuur 23 graden worden. We zetten de wkk er niet voor aan, tenzij de onbalansprijzen voor elektra hoog zijn. Dan zetten we de wkk wel aan en kunnen we ook nog wat CO2 doceren.”
Toch nog aantasting van meeldauw
Het gewas van Sunstream staat er goed op. In september is er wel meeldauw in gekomen. Door iedere avond de zwavelverdampers aan te zetten is het onder controle gekomen. “Nu het ’s nachts kouder is, zijn de luchtramen dicht en blijft de zwaveldamp in de kas hangen.”
Zowel in Sunstream als in Sweetelle is in september de witte vlieg verder opgekomen, maar door nog voldoende Macrolophus onder controle gebracht en vormt geen probleem meer. Ook de galmijt is onder controle. Voor een enkel rupsje is een keer gedruppeld met Verimark.
Minder watergeven
Het watergeven start pas om 10.00 uur. Tot 12.00 uur wordt om de driekwartier 160 cc per druppelaar gegeven. Tussen 12.00 en 14.00 uur gaat het watergeven op basis van de weegschaal. Kanters: “Als het gewicht van de startbak te veel afneemt, worden er druppelbeurten van 300 cc gegeven omdat er extra verdamping is. Na 14.00 uur druppelen we alleen als het echt zonnig is. Als na 15.00 uur de startbak te veel inteert wordt een extra druppelbeurt van 160 cc gegeven.”
Geen gescheurde tomaten
Het gewas van Sweetelle staat er goed op. Op 9 september is de kop uit de plaant gehaald. In week 41 hangen er gemiddeld nog 4,5 tros aan de plant. Met hetzelfde stookregime als voor Sunstream heeft Sweetelle geen last van gescheurde tomaten. Dit ras is er ook minder gevoelig voor. De productie ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar.
Het vaste AC-folie voor energiebesparing in de winter, wat in het voorjaar is opengeschoven, is in begin van week 41 weer dichtgeschoven en vastgeniet. “Hierdoor verwachten we dat het in combinatie van het beweegbaar scherm in de nachten minder koud is.”
Tomatenteelt volgend seizoen
Wat betreft werkzaamheden is het rustig in de kas en druk in de verpakkingshal. “Naast de oogstwerkzaamheden plukken we ook nog een blaadje en laten we de planten zakken. Voor het vele werk in de verpakkingshal moeten we de laatste tijd nog wel eens schuiven met het personeel”, aldus de tomatenteler.
Gas-positie
Voor het eerste kwartaal van 2023 heeft de tomatenteler een positie in gas (inkoop) en elektriciteit (verkoop). Kanters over de teelt volgend seizoen: “Alles is op dit moment zo veranderlijk als het weer; het kan morgen weer totaal anders zijn. We denken er wel aan om in februari/maart te gaan planten, maar die beslissing moeten we nog nemen. De positie in gas en elektra kunnen we altijd nog verkopen.”