“Na de komkommerteelt planten we al acht jaar paksoi. Wij zijn nu de eerste kroppen aan het snijden”, zegt Aris van der Meer van Organic Brothers in Sirjansland.
In week 45 zijn de laatste watermeloenen geoogst. “De kwaliteit van de watermeloenen, een pitloosras van Rijk Zwaan, was goed. Vorig jaar hadden we wat meer warmte, wat beter was voor de suikers en smaak van de meloenen. De afzet met vijf stuks in een EPS-tomatenkratje heeft goed gelopen.”
Zetting bij pruimtomaat toch goed uitgepakt
Bij de vlees- en pruimtomaat waren er in week 45 nog anderhalve tros te oogsten. Bij trostomaten ging het om de laatste trossen, waardoor begin week 46 de oogst klaar was. De oogst van vlees- en pruimtomaten liep nog een paar dagen langer door.
De tomatenteelt is wat betreft insecten schoon geëindigd. De tomaten zijn goed uitgegroeid en hadden een goede doorkleuring. “De moeilijke zetting, vooral bij de pruimtomaat, heeft uiteindelijk wel goed uitgepakt, maar kwam wel iets later tot stand. We zagen de tomaten van de bovenste trossen gaan kleuren, terwijl de trossen eronder trager waren. De vruchten zijn wel goed uitgegroeid. De trostomaten van vijf vruchten kleurden wel goed door.”
In oktober was het wel iets te donker weer voor de komkommers. De vruchten zijn wel goed uitgegroeid
Mooie groene komkommers
De laatste bio-komkommers zijn op 1 november geoogst. “Het waren mooie groene komkommers. In oktober was het wel iets te donker weer voor de komkommers. De vruchten zijn wel goed uitgegroeid.” Het komkommergewas was groen en gezond. Na het ruimen in delen, is er paksoi geplant. Alleen hiervoor is de grond gefreesd.
Eerste paksoi gesneden
De paksoi is met drie verschillende zaaidatums geplant. De 2,4 hectare is voor de spreiding dan ook in drie keer geplant. Het eerste vak is begin oktober geplant, nadat de komkommerteelt daar was geruimd. In week 44 heeft de derde planting plaatsgevonden.
De bio-teler is de eerste planting van begin oktober in week 46 gaan snijden. De paksoikroppen zijn 250 gram. “De kwaliteit van de paksoi is goed en het is een mooie krop. Wel hebben we veel last van rupsen, waar we twee keer met het BT-middel Xentari tegen hebben gespoten. Het resultaat is afdoende, maar het middel werkt niet 100% tegen rupsen.” Door het relatief warme weer is er nog veel luis in de kas aanwezig. Tegen luis in paksoi zijn galmuglarve Aphidoletes aphidimy en sluipwesp Aphidius colemani uitgezet.
Na deze teeltronde paksoi volgt nog een tweede ronde voor in totaal 300.000 kroppen. De laatste paksoi wordt half februari gesneden.
90 ton champost en compost per hectare
Na de laatste tomatenoogst wordt het gewas geruimd. In de grond waar dit jaar tomaten zijn geteeld, komen volgend jaar vanwege vruchtwisseling komkommers te staan. Deze winter wordt voor de komkommer- en tomatenteelt (als paksoi eruit is), 90 ton champost en compost per hectare over de grond ingereden, maar niet ondergefreesd. Begin februari staat de nieuwe planting van tomaten gepland.