De Europese Commissie stemt vertraagd in met € 70 miljoen Nederlandse steun aan glastuinbouwbedrijven.
Het gaat om steun in de vorm van garanties op leningen, de borgstellingsregeling. De regeling werd in december gepubliceerd en zou tot eind februari worden opengesteld voor bedrijven met liquiditeitsproblemen. Door de late toestemming uit Brussel is die ronde vervallen. Een tweede ronde is voorzien in augustus tot het einde van het jaar. Het besluit van de Europese Commissie maakt dat nog altijd mogelijk.
De garanties voor de betrokken kwekers en telers dekken 70% van de lening en hebben een looptijd van vier jaar, met de mogelijkheid tot verlenging tot zes jaar in specifieke situaties, meldt de commissie. Volgens het dagelijks EU-bestuur is de Nederlandse regeling ‘noodzakelijk, passend en evenredig om een ernstige verstoring in de economie te verhelpen’. De garanties mogen tot uiterlijk 31 december 2023 worden verleend.
Gasprijseffecten gedempt via WKK
Rabobank heeft leningen uiteindelijk op eigen risico verstrekt aan ‘in de kern gezonde bedrijven’. De regeling is minder urgent geworden. De WKK-installaties, om elektra op te wekken uit gas, zijn op veel bedrijven goed ingezet tijdens de energiecrisis. Daardoor konden gasprijseffecten worden gedempt met elektraverkoop.
Dat voordeel is er meer geweest in groenten dan in sierteelt, omdat in groenten minder belicht wordt en dus minder elektra nodig is. Dat laat de Rabobank weten bij monde van sectormanager tuinbouw Arne Bac. “Het is toch mooi dat de toestemming er nu gekomen is uit Brussel. Dan kan dat geld later dit jaar worden ingezet. We voorzien toch een volatiele energieprijsontwikkeling.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/