Kwekerij ’t Woudt in Schipluiden schakelt op hun locatie in ’s Gravenzande over van belichte cherrytomaatjes naar aardbeien. Een ander product, risicospreiding, groei- en afzetkansen zijn hiervoor de belangrijkste redenen. Aardbei past in de visie van het bedrijf.
“We zijn nu aardbeien- én tomatenteler”, zegt Paul van Koppen nadrukkelijk. “Hoewel we succesvol zijn en willen blijven in de teelt van mini-cherrytrostomaten, kijken we met de jeugd ook naar de toekomst. We hebben dan ook een bewuste keuze gemaakt om aardbeien te gaan telen.”
De teelt van aardbeien ligt in lijn met de visie van het bedrijf. Het wil specialist en onderscheidend zijn in het telen van smaakvolle en gezonde producten. “Elke cherrytomaat die we telen heeft een zoete smaak en een goede bite. Dat gaan we doorzetten bij aardbeien.”
Groeiende interesse voor aardbeien
De gedachte om aardbeien te gaan telen, begon twee jaar geleden, toen Wessel van Koppen, de zoon van Paul, in het bedrijf kwam werken. Hij is onderzoek naar zachtfruit gaan doen en zag dat er marktkansen waren bij aardbeien, meer dan bij bramen of bessen. Vorig jaar is ook Rick van Koppen, een neef van Wessel, in het bedrijf komen werken. Hij werkte daarvoor 6,5 jaar bij The Greenery in het zachtfruit, waardoor hij een flink netwerk heeft opgebouwd. Hierdoor is de interesse voor aardbeien gegroeid.
Aardbeien populair
“Aardbeien zijn populair onder jongeren en in vergelijking met vroeger nu het hele jaar verkrijgbaar. Behalve de groeikansen die er zijn, geeft het risicospreiding en is het ook leuk om iets anders te telen. Daarnaast is The Greenery marktleider in de afzet van aardbeien, wat zorgt voor goede marktkansen. Bovendien hebben ze kennis in huis met goede aardbeienrassen. Dit en de kennis van Rick heeft de doorslag gegeven”, vertelt de teler.
Vorige zomer is het bedrijfsplan gemaakt voor het overschakelen van de locatie met belichte cherrytomaatjes naar aardbeien. In oktober 2021 zijn alle aardbeienplanten gekocht.
Ombouw belichte tomatenkas
Voor de aardbeienteelt is in de tomatenkas het aantal teeltgoten uitgebreid van 5 naar 7 stuks per tralie van 8 meter. De goten van de tomatenteelt konden worden hergebruikt, omdat het geen omgekeerde goten waren waar de steenwolmatten bovenop lagen. Er zijn 2 nieuwe goten per traliespant bijgehangen, waarin de substraatbakken zijn geplaatst. Het teeltsubstraat is een mengsel van minimaal 50% kokos en veen. Alle hangende teeltgoten zijn omhoog gebracht naar een ideale werkhoogte.
Ledlampen naast Sont-T
Om dit teeltsysteem mogelijk te maken, moest de kas van de verzekering worden verzwaard. Aan elke kaspoot zijn 2 armschoren aangebracht om de constructie van de tralie te versterken. Voor de aardbeienteelt waren nieuwe druppelslangen met meer druppelaars erop nodig. In verband met de 2 nieuwe teeltrijen moest ook de verdeelleiding worden aangepast. Deze zijn eveneens vernieuwd. Tevens zijn voor cyclische belichting ledlampen opgehangen naast de Son-T-lampen om de troslengte erin te krijgen. “Hier is wit licht voor nodig. Om de troslengte te bevorderen, blijven in een gedeelte van het jaar vanaf 17:00 uur de ledlampen een paar uur branden.”
In de bedrijfsruimte wordt nog een nieuwe koelcel gebouwd voor de opslag van aardbeien. Deze moet in maart klaar zijn. Voor de koelcel moest een ontstapelaar van doosjes met drie afweegstation plaats maken. Dit betekende een desinvestering.
Eerste teelt geplant
De aardbeien zijn van 5 tot en met 8 december geplant. Het ras is Inspire, exclusief voor The Greenery en relatief nieuw. Van Koppen: “Dit ras wordt nog niet veel geteeld en is geschikt als doordrager. De aardbei heeft een lekkere smaak en wordt goed beoordeeld vanwege een hoge Brix-waarde. Het ras geeft wat minder fijne vruchten, waardoor de aardbeien grover zijn. Wat we bij andere aardbeientelers zien, is dat dit ras wat minder piekt en een gelijkmatige productie geeft. Ook de benodigde arbeid is bij Inspire constant met minder pieken. Wessel en Ed nemen dat mee van de excursiegroep in Brabant, waar ze al een jaar met meelopen.”
De eerste teelt gaat door tot begin juli en dan vindt een teeltwisseling plaats. In augustus wordt een nieuwe doordragersteelt gestart, weer met Inspire. Deze teelt eindigt dan begin juli 2024. “De aardbeien die we nu gaan planten, komen rechtstreeks van het trayveld. Voor planting in augustus volgend jaar komen ze uit de vriescel, maar is van dezelfde partij die op het land stond.”
Teeltplan met oogstdoel
Om op tijd aan de markt te zijn en een gelijkmatige productie te hebben, worden de aardbeien opgestookt met de warmte van de WKK (1,6 MW). De stooktemperatuur is overdag 17 graden Celsius en ’s nachts 12 graden. De kou in de nacht is nodig om groeikracht in de planten te krijgen. Het gewas is actief en maakt nieuw blad aan. Half januari wordt het gewas opgeschoond door het oude blad eraf te halen.
“De eerste bloemetjes halen we uit de plant en later krijgen we de langere trossen. Eind januari of begin februari gaan we starten met de bloemtrossen doorhalen, waarmee we de trossen tussen het gewas uit halen”, meldt de teler. Hiervoor zijn de gewasdraden en troslinten eerder al aangebracht op de steunen. De atlasdraden zorgen ervoor dat het blad niet naar buiten over de trossen kan hangen en de troslinten ondersteunen de trossen. Begin maart wordt de eerste oogst verwacht. Deze loopt door tot begin juli, zodat er ruim vier maanden aardbeien worden geoogst.
“De jongere generatie geeft ons niet alleen nieuwe energie, maar ook andere inzichten die kunnen leiden tot duurzame groei van het bedrijf”, besluit Van Koppen.