Het grondwater dat wordt gebruikt voor drinkwater is in een kwart van de winningslocaties vervuild met bestrijdingsmiddel.
In 26 van de 192 onderzochte locaties is sprake van een hogere concentratie dan de norm, terwijl er daarnaast nog eens 26 locaties zijn waar de aangetroffen hoeveelheden net onder de norm liggen.
Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van het Rijksdinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarover minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) een brief aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zij kondigt in een brief aan de Tweede Kamer extra maatregelen aan, om het tij te keren. In de Tweede Kamer heeft onder andere GroenLinks zorg geuit over de bevindingen van het RIVM.
Inmiddels verboden middelen
De probleemstoffen zijn voor een deel afkomstig van inmiddels verboden middelen. Van de elf meest aangetroffen stoffen in het opgepompte grondwater zijn er tien afkomstig van onkruidbestrijders. Volgens Schultz in het met name BAM (2,5-Diochloorbenzamide), bentazon en mecaprop die vaak worden aangetroffen.
Ook in het ondiepe grondwater worden vaak gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Schultz geeft aan dat de gevonden waarden te maken kunnen hebben met het gebruik van jaren geleden, omdat het jaren duurt voordat verontreinigingen het grondwater bereiken.
Desalniettemin zijn de aangetroffen waarden voor de minister en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken reden tot zorg. De minister geeft aan dat er weliswaar veel gedaan is om de belasting door gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen, zoals het verbod op het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen (vanaf 31 maart 2016) en het verbieden van het gebruik van die middelen op terreinen buiten de landbouw (vanaf november 2017).
Gegevens waterkwaliteit openbaren
Schultz wil meer gegevens over de kwaliteit van grondwater openbaren, zodat zichtbaar is waar zich problemen voordoen en welke gewasbeschermingsmiddelen het betreft. Daarnaast vraagt zij aan de gewasbeschermingsmiddelenproducenten en handelaren om met een plan te komen om de emissie te beperken. Zij wil ook dat gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen zich beter aan de regels houden. Strenger toezicht is daarvan een onderdeel.