De belangrijke productiegebieden voor Poolse appels vallen buiten de gebieden met extreme wateroverlast in Polen. Toch is de oogst klein, een kwart minder dan de laatste drie jaar.
De Poolse appeloogst is in volle gang. Daarbij lijkt de oogst niet ernstig gehinderd door de zware regenval en wateroverlast. De kleine oogst is vooral het gevolg van vorstschade eerder dit jaar. De voorjaarsvorst die de regio Lublin trof, bleek daar de aanzet voor een misoogst. Daar kwam vaak hagel overheen.
Op de foto hierboven is Golden Delicious te zien van een perceel bij Warka, 60 kilomer onder de Poolse hoofdstad Warschau, op weg naar de bewaring. De Poolse appelproductie concentreert zich in de provincie Mazowieckie, waar zich 45 % van de appelboomgaarden bevindt. Daarnaast zijn ook Lubelskie, Lódzkie en Swietokrzyskie grote appelregio’s. Warka ligt ongeveer in het laatste gebied.
Er is veel hagelschade te zien op fruit in dit teeltgebied. Mogelijk wordt daarom de Poolse oogstprognose nog verder naar beneden bijgesteld. Bij de recente fruitprognoses op Prognosfruit kwam de Poolse teelt al met een fors lagere oogstverwachting voor appels van 3,2 miljoen ton. Dat is 25% minder dan de afgelopen drie jaar en komt in de buurt bij het uiterst magere jaar 2019 (2,9 miljoen ton). De perenoogst blijft in dit lastige teeltjaar gelijk op 100.000 ton, waardoor de Poolse invloed op de perenmarkt lijkt te stijgen.
Het plukken op hoogte op deze manier op de foto hierboven is gangbaar in Polen. Het land is met 3,2 miljoen ton nog wel de grootste appelproducent dit jaar in Europa. Nummer twee en drie Frankrijk en Italië hebben een stabiele oogstverwachting. Door de krappe oogst in Polen komt de Europese appeloogst uit op 10,2 miljoen ton (-14 %).
Veel appels halen het in deze verhagelde boomgaard niet tot de kuubkisten en blijven achter op de grond. Onduidelijk is of deze appels nog geraapt worden voor verwerking. De industrieprijs voor appels is ongekend hoog.