“Ondanks een wisselend zettingspatroon hebben we toch een regelmatige paprikaproductie”, zegt Luc van den Bosch van WaLeRo in Bleiswijk.
Het gewas staat er goed op. “Het gewas groeit lekker en staat naar ons zin. We merken wel dat we nog geen hete periode hebben gehad. De plant mag in de zomer generatiever staan, maar er moet nog wel goede groei bij zijn. En dat is het geval.”
Ondanks het weinige zomerse weer is de stand van het gewas prima. “Dat geeft ons een goed gevoel voor het einde van de teelt. In week 44 hopen we de laatste paprika’s te oogsten. We werken al naar de laatste zetsels toe. Tussen nu en week 38 willen we nog twee zetsels.”
Zwaardere paprika’s
Het vruchtgewicht van de rode paprika’s is niet onder de 180 gram geweest. “Vanwege het donkere weer hebben we 10 stuks paprika’s minder geoogst dan vorig jaar. De vruchten zijn wel zwaarder. Dus wat betreft de productie zijn we nog niet ontevreden gezien het weer wat we de afgelopen tijd hebben gehad. We hebben het vruchtgewicht goed onder controle, waardoor met het stuksgewicht de mindere kilo’s goed worden gecompenseerd.”
Geen gelijkmatige zetting
“Vanwege het wisselende zettingspatroon hebben we geen gelijkmatige zetting gehad, maar wel een meer gelijkmatige groei. Voor wat betreft de zetting was er een grote afwisseling tussen de takken onderling. Hierdoor is er geen hoos in productie geweest, maar hebben we ook niet zonder paprika’s gezeten.”
Hoge etmaaltemperaturen
Temperatuur is er wel. “In de nacht willen we naar 17 graden zakken. Soms is het te warm. We ontkomen er niet aan om etmaaltemperaturen van 24 graden te hebben. We proberen het maximaal op 23 graden te houden.” Met zon is de stooktemperatuur 21 graden en in de nacht 17 graden.
Er wordt water gegeven met 2,5 cc per Joules instraling en 2,3 EC voeding. Het doseren van CO2 gebeurt de hele dag van zonsopgang tot zonsondergang. Het streven is naar 700 ppm in de kas te houden.
Ziekten en plagen
De luisbestrijding gebeurt met inzet van de galmuglarve Aphidoletes aphidimyza. “Vanwege de luisdruk gaan we langer door dan normaal met inzetten. De rupsen houden we onder controle met bespuiting van BT-middel. De spint valt mee.”
De ontwikkeling van de roofwants Orius, die in week 28 nog zijn uitgezet, valt tegen. “Soms is er een goede ontwikkeling en dan valt het weer weg en zien we de Orius niet meer. We blijven wel trips zien.”
Auteur: Harry Stijger