Doorgaan naar artikel

Kunstmestfabrikanten schroeven productie verder terug door hoge gasprijzen

Kunstmestfabrikant Yara beperkt de productie van ammoniak verder vanwege stijgende gasprijzen. Ook andere fabrikanten schroeven de productie terug.

Yara brengt zijn ammoniakproductie terug tot ongeveer 35% van de capaciteit in Europa. Daarmee komen de totale inperkingen van de productie op 3,1 miljoen ton ammoniak en 4 miljoen ton afgewerkte producten, zoals ureum, nitraten en multi-meststoffen.

Het bedrijf stelt dat het zijn wereldwijde inkoop- en productiesysteem zal aanspreken om zijn activiteiten te optimaliseren en om aan de vraag van klanten te blijven voldoen. Zo zal het, indien mogelijk, ammoniak importeren.

Productie meststoffen

In maart schroefde Yara de Europese productie al terug tot 45% van de totale capaciteit. Dat was niet de eerste productiebeperking. Vorig jaar verlaagde het ook al de productie van meststoffen in Europa vanwege de hoge gasprijzen. Toen lag ook tijdelijk de fabriek in Sluiskil (Zeeuws-Vlaanderen) stil.

Ook Grupa Azoty, het grootste chemische bedrijf van Polen, maakte deze week bekend de ammoniakproductie terug te brengen tot 10% van de capaciteit. Het eveneens Poolse Anwil stopte de productie van stikstofmeststoffen vanwege de stijgende gasprijzen. Het Amerikaanse kunstmestbedrijf CF Industries sluit tijdelijk een fabriek in het Verenigd Koninkrijk als reactie op de gasprijzen.

Die fabriek is echter ook de belangrijkste bron van CO2 (bijproduct van ammoniak) voor de voedingsindustrie in het VK. Het wordt gebruikt voor onder andere het bedwelmen van varkens en kippen bij de slacht en het verlengen van de houdbaarheid van voedsel in verpakkingen. Vorig jaar kwam de voedingsindustrie ook al in het gedrang doordat CF Industries twee kleinere fabrieken sloot. De Britse regering schoot toen te hulp met financiële steun, waarop een fabriek weer op gang werd gebracht.

Alternatieven voor CO2-tekort

Sindsdien hebben Britse bedrijven ook andere oplossingen gevonden voor CO2-aanvoer, zoals meer import, grotere voorraden en productie via andere wegen. Toch zal de sluiting voor problemen zorgen, zo zei de topman van de British Meat Processors Organisatie tegen persbureau Bloomberg.

“Hoewel we ons nu in een veel betere positie bevinden dan een jaar geleden, zal de Britse vleesindustrie zich ernstige zorgen maken als CF Industries gevolg geeft aan haar dreigement om Billingham te sluiten”, zei hij. “Zonder voldoende CO2-voorraden zal het VK mogelijk te maken krijgen met een dierenwelzijnsprobleem met een groot aantal varkens en pluimvee dat niet geslacht kan worden.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin