Doorgaan naar artikel

‘Kringlooplandbouw: voor ons oude kaas’

Wij neanderthalers of homo sapiens of whatever – zelfs hier zijn we het al niet over eens – leefden vroeger van de natuur. Gewoon ’s morgens wakker worden, je stapte uit je grot, je piste tegen een boom en plukte een appel of een peer. Je dronk wat uit de sloot, zwaaide naar de buurvrouw en maakte een wandelingetje van een uurtje of 6 in de hoop nog wat vlees tegen te komen. Je zou bijna zeggen dat je een goede vakantie aan het vieren bent, ergens op een natuurcamping.

Maar je had ook zo je eigen problemen en die bestonden dan vooral uit het voortplanten en de buurstam. Die moest je niet tegen komen in de Wieringermeer, in Stellingwerven, op de Veluwe of in de Kempen. Dan was je dag weer verkloot en kon je je speer en pijl en boog gaan opzoeken.

Samenwerken

Ergens tussen toen en nu is het fout gegaan. Iemand bedacht dat we moesten gaan samenwerken en in de daaropvolgende periode zie je dat steeds meer stammen zijn gaan samenleven. Twente deed het met de Baronie van Breda, Walcheren zag een mooi bloempje in Land van Montfort, Texel zakte via de rivieren af naar de Meijerij. Het hek ging echt van de dam!

Eerder werden er miljoenen vanuit ‘Den Haag’ in de landbouw gepompt met als doel om te groeien; stilstand betekende het einde van je lening bij de bank

Kringlooplandbouw

Jarenlang dachten we dat we vooruitgang geboekt hadden, totdat dit linkse kabinet op de proppen kwam met de kringlooplandbouw. Een in hun ogen nieuw fenomeen, maar voor ons oude kaas. Eerder werden er miljoenen vanuit ‘Den Haag’ in de landbouw gepompt met als doel om te groeien; stilstand betekende het einde van je lening bij de bank. De koning ging voor ons overzees om te vertellen hoe goed wij waren.

Ministerie van Landbouw voert toneelstukje op

Maar dankzij dit kabinet is dat een groot lachertje geworden. De onbetrouwbaarheid druipt er vanaf. Waar agrarische ondernemers hun dromen zien verdampen en bedrijven worden gesloten, zie je de zogenaamde top van het ministerie van Landbouw op de Grüne Woche nog steeds het toneelstuk opvoeren van onze belastingcenten. Met een stalen gezicht staan ze te verkondigen hoe trots ze zijn op de Nederlandse land- en tuinbouw, terwijl ze hier bij ons de strop steeds verder aantrekken.

Op 15 maart kunnen wij het tij keren en zorgen dat de Eerste Kamer een vertegenwoordiging wordt van ons plattelanders

Verkiezingen

Er gloort hoop en wel op 15 maart. Op 15 maart kunnen wij het tij keren en zorgen dat de Eerste Kamer een vertegenwoordiging wordt van ons plattelanders. Daarnaast wordt het ook stemmen voor de waterschappen en ook daar valt veel winst te behalen. Ik wens jullie alvast voor 15 maart in het stemhokje veel wijsheid toe.

Share this

Jolanda Nooijen
Jolanda Nooijen

Ondernemer in Uden (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin