De groente- en fruitteelt in Rusland is in de zes jaar tot 2010 afgenomen met 20 procent.
Van de fruitteelt daalde het areaal met 43 procent (appels) en 37 procent voor peren. Dat blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw naar de Russische markt.
Het totale areaal groente in Rusland is in die periode gedaald van 945.000 hectare naar 759.000 hectare. De groenteproductie daalde 11 procent naar 13.233 miljoen kilo. Vooral het areaal en de productie van kool is gedaald.
Rusland wordt daarmee steeds minder zelfvoorzienend en voert extra product in uit het buitenland. In de periode van 2003 tot 2010 is de invoer van verse groente in Rusland met 91 procent gegroeid tot 2.327 miljoen kilo. Er is vooral meer tomaat en komkommer geïmporteerd. De invoer van fruit steeg met 86 procent naar 5.562 miljoen kilo. Van praktisch alle belangrijke fruitsoorten werd meer ingevoerd. De toename was het grootst bij appels, mandarijnen, druiven en perziken, constateert het PT in het rapport.
Nederland is één van de belangrijkste handelspartners van de Russen, vooral voor groente. Daar zijn de grootste exporteurs naar Rusland (inclusief doorvoer): Turkije, China, Nederland, Israël en Oezbekistan. De belangrijkste leveranciers van fruit zijn Ecuador, Turkije, Polen, China en Argentinië.
Het Nederlandse exportpakket bestaat vooral uit ui, peer, tomaat, appel, sluitkool en peen. De Nederlandse handel speelt verder nog een rol bij de doorvoer van exotisch en citrusfruit.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul