De lage appelproductie in de EU zal vooral de markt van verwerking raken met lagere volumes. Een herstel van de consumptie van appels wordt verwacht, maar blijft vooralsnog uit.
In de Short term outlook for agricultural markets komt de Europese Commissie deze week met een verwachting voor de appelmarkt. Die wordt aan alle kanten beïnvloed door de krapte. De EU-productie appels wordt geraamd op 10,1 miljoen ton. Dat is de laagste appeloogst sinds 2017 toen vorst de appelprijzen stevig stuwde op kernmarkten. De productie van 10,1 miljoen ton is 10% lager dan vorig jaar.
Vooral effect op verwerking
Maar als de splitsing gemaakt wordt tussen verwerking en versmarkt, dan wordt de verwerkingsmarkt het meest getroffen. In totaal zal naar verwachting dit seizoen ongeveer 3,5 miljoen ton appelen in de EU worden verkocht voor verwerking. Dat is 22% minder dan vorig jaar en 15% minder dan het 5-jarig gemiddelde. Dat is voor telers goed nieuws, omdat de uitgesorteerde appels nog veel opbrengen door hoge industrieprijzen. De productie voor verse consumptie wordt met 6,6 miljoen ton minder beïnvloed. Dat is slechts 3% minder dan vorig jaar en 9% onder het 5-jarig gemiddelde.
Duitsland en Polen
In belangrijke markten als Duitsland en Polen lijkt de daling van de appelproductie harder door te werken. Daar is de productie 20% en 16% lager dan vorig jaar. Daar speelt ook de thuisteelt een belangrijke rol in de vraag en ook die blijft sterk achter. De eerste prijspeilingen lieten in Duitsland in augustus 35% hogere appelprijzen zien. Meer recentere handelsprijzen in Duitsland wijzen op een iets genuanceerder beeld voor verse appelen. Op Duitse groothandelsmarkten wordt voor kleinere Duitse appelrassen wel meer betaald dan vorig jaar, maar dat beeld is niet zichtbaar bij Jonagold of Elstar.
Herstelt consumptie?
De afgelopen jaren werd de appelconsumptie negatief beïnvloed door de verminderde koopkracht van huishoudens. Voor verse appelen wordt verwacht dat de consumptie per hoofd van de bevolking licht zal herstellen tot 13,6 kilo. Dat is een stijging van 2%, maar op dit moment is deze stijging nog niet zichtbaar, stelt de Europese Commissie.
De handel ziet zeker stevige verschuivingen. De EU-uitvoer van verse appelen zal naar verwachting dit seizoen met 12% dalen. Dat is 25% onder het 5-jarig gemiddelde. Ook dit is het gevolg van de verminderde productie. De invoer van verse appelen in de EU zal naar verwachting echter met 14% stijgen, omdat meer ruimte komt voor import. Het gaat nog wel om kleine volumes (281.000 ton) en ook dit blijft onder het 5-jarig gemiddelde (-5%), waardoor de netto-uitvoer van verse appelen in de EU naar verwachting zal dalen tot 537 000 ton, het laagste niveau sinds 2017-’18. Dit betekent dat de EU nog altijd meer uitvoert dan invoert. Dat is al het beeld sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.