Zuurkoolfabriek G. Kramer & Zonen is in Nederland een begrip. In de afgelopen tien jaar is het assortiment verbreed door toevoeging van smaken, de biologische herkomst en producten als Atjar en Kimchi. Kramer betrekt de kool uit de regio en teelt zelf circa 75 hectare.
Dirk Kramer gaat in vogelvlucht door de geschiedenis. Aan de wand van het kantoor in Langedijk hangen foto’s van zijn vader, grootvader, overgrootvader en betovergrootvader. Uit de tijd dat de Voorburggracht in Langedijk nog uit water bestond en tuinders met koolvletten naar de veiling voeren. Zijn betovergrootvader Gert was eind negentiende eeuw schipper en dreef handel in kool en zuurkool op de Amsterdamse handelsmarkt. Kramer: “Over het waarom van een eigen zuurkoolfabriek gaan verschillende verhalen rond. Behalve zekerheid van levering speelt mee dat de gezinnen in die tijd groot waren. Nakomelingen waren zo verzekerd van werk.” Volgens Kamer telde Langedijk begin 1900 zeven zuurkoolfabrieken, alle verdwenen en Hart & Co is door Kramer overgenomen.