Het irrigatienetwerk dat is aangelegd rond diepvriesverwerkingsbedrijf Ardo in het Belgische Ardooie is officieel in gebruik genomen. Het leidingnetwerk wordt in totaal 24 kilometer lang en voorziet uiteindelijk 500 hectare grond van gezuiverd afvalwater van diepvriesverwerkingsbedrijf Ardo.
Tot nu toe liggen er 16 kilometer leidingen en zijn 32 land- en tuinbouwers aangesloten op het netwerk dat op 13 juni officieel in gebruik werd genomen. De aanleg van de overige 8 kilometer leidingen zal in de loop van dit jaar gebeuren, zodat volgend jaar 50 agrariërs zijn aangesloten op het netwerk. Dat meldt vilt.be op basis van eigen berichtgeving en die van Belga.
150 afnamepunten
Er komt jaarlijks 150.000 kuub gezuiverd afvalwater van diepvriesverwerkingsbedrijf Ardo beschikbaar voor het netwerk. Die firma heeft een speciaal bekken gebouwd om zijn afvalwater op te vangen en te zuiveren. Van daaruit liggen er buizen naar 150 afnamepunten.
Het praktijkcentrum Inagro ontwikkelde een applicatie om een watergift te kunnen reserveren
Verdeelsystematiek
De 50 deelnemers hebben zich verenigd in de coöperatie INERO. Er is een verdeelsystematiek opgesteld om de beschikbare hoeveelheid gezuiverd afvalwater volgens een eerlijke verdeelsleutel over alle vennoten te verdelen. Het praktijkcentrum Inagro ontwikkelde een applicatie om een watergift te kunnen reserveren. Daarnaast is er ook een ‘watermeester’ in dienst genomen die de verantwoording heeft voor een goede werking van het irrigatienetwerk tijdens het irrigatieseizoen.
Financiering
Het leidingnetwerk is aangelegd vanuit het project F2AGRI (‘Effluent to Agriculture’) en is voor de helft gefinancierd binnen het Interreg-programma Vlaanderen-Nederland. Verder betalen Vlaanderen, de provincie en Unilever als private sponsor mee aan het project.