De gewasgroei bij paprikabedrijf Van der Valk in Vierpolders begint begin week 29 iets rustiger te worden, na forse groei in de week daarvoor.
Teeltman Huib Hanemaaijer: “Het begint nu weer vol te hangen met zetting. We zijn volop aan het plukken. Dat liep ineens sneller door dan verwacht. We begonnen met 20 kilo per pad, en zaten na een halve week al aan de 100 kilo per pad.”
Bij blijven met oogsten
De kwaliteit is goed. “We hebben ook geen last van binnenrot.” Om de kans op die schimmelziekte zo klein mogelijk te houden, probeert Hanemaaijer met de klimaatregeling koude koppen te voorkomen. In de afgelopen periode, met nog koudere nachten, speelde dat vooral in de ochtend. “Als het scherm open ging, wilde ik niet te ver in temperatuur zakken. Hooguit een half graadje. We zorgden dat het eerst 22 graden was voordat het scherm open ging.”
Hij zorgt dat hij goed bij blijft met oogsten. “Ten eerste is de prijs van de paprika’s nu goed. En je ontlast de plant.” In de rustiger periode qua oogst zijn bij de Maranello-takken weggetrokken. Ook zijn onderin alle groene en bonte vruchten meegenomen. “Als je die laat uitgroeien, is de kwaliteit daarvan vaak iets minder. Het kost ook veel tijd aan zoekwerk.” Bij de Davos is hij niet meer aan deze klus toegekomen. “Maar die heeft ook niet zo’n dicht gewas als Maranello.” Verder zijn gevallen vruchten van de grond opgeraapt voor de hygiëne.
Voorzichtiger luchten
Als het buiten warm is, wordt in de nacht naar de 18 graden Celsius gestookt en wordt op 19 graden gelucht. “Eerder hadden we een poosje meer gelucht. Maar daar zijn we toch voorzichtiger mee geworden, toen we bij de Maranello wat Mucor hadden opgelopen. Ik heb het idee dat dit ook te maken heeft met koudere koppen. Toen hebben we een maximum luchtstand ingesteld.
Met zonop is de temperatuur 20 graden Celsius, waarna wordt doorgestookt naar 21 graden. “Ik wil het gewas toch warm hebben voordat de warmte van de zon erin komt.” Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt overdag rond 22 graden Celsius geventileerd. “Je probeert de etmaaltemperatuur te drukken. Daarvoor moet je vooral de koele momenten pakken.”