Groenten & Fruit Actueel
||

Kostprijs en vraagprijs

Tijdens corona waren hogere prijzen voor een gezonde groente als asperge geen probleem.
Foto: Bram Becks Fotografie

Foto: Bram Becks Fotografie

We gaan het dit jaar toch maar wel doen. We nemen de gok en beginnen deze week met het verwarmen van onze kasasperges.

Het hangt samen met Pasen dat dit jaar laat valt. Naar Pasen toe lopen de prijzen meestal op en dat zal dit jaar niet anders zijn, maar dat valt dit jaar wel samen met de oogst van de verwarmde teelt onder minitunnels. We mikken er nu op om in de periode daarvoor volop asperges uit onze kas te oogsten, in de hoop dat die dan ook goede prijzen zullen opleveren. Immers, goede prijzen moet je voor de kasteelt zeker halen, want dat is gewoon een dure teelt.

Wat wil de consument nog betalen

Over kosten gesproken, ik las laatst het interessante artikel van Stan Verstegen in Groenten & Fruit over de kostprijs van asperge. Daarboven stond als kop dat de kostprijs van asperge tussen € 3,50 en € 7,00 per kilo ligt en dat zet je aan het denken over de kostprijs op ons eigen bedrijf. Het is niet zo dat wij daar nooit aan gerekend hebben en het is bij zo’n berekening altijd de vraag welke kosten je allemaal mee moet tellen, maar ik denk dat het goed is dat iedere teler daar toch zo goed mogelijk voor zichzelf inzicht in heeft. Zeker als je kijkt naar wat de consument voor een kilo asperges nog wil betalen.

Hoge inflatie

Tijdens corona waren hogere prijzen voor een gezonde groente als asperge geen probleem en vorig jaar liep dat ook nog wel goed, maar ik ben bang dat daar mede door de hoge inflatie in Nederland op een gegeven moment wel een kantelpunt bereikt is. Ik weet ook niet bij welke vraagprijs dat kantelpunt precies zit, maar ik ben wel bang dat we daar heel dicht bij zitten, als we al onze kosten plus nog een marge aan de consument in rekening brengen.

Ik weet ook niet waar dat kantelpunt precies zit, maar ik ben bang dat we er heel dicht bij zitten

In dat artikel stonden ook cijfers over de ontwikkeling van het areaal aan asperge in Nederland en in Duitsland. Dat areaal gaat al jaren langzaam achteruit en ik denk ook niet dat er een kentering in komt. Misschien dat juist de grotere bedrijven nog wat uitbreiden, maar veel kleinere aspergetelers zijn tussen de 50 en 60 jaar en veel daarvan hebben geen opvolger. Een bedrijf overnemen is voor een jonge, beginnende teler nauwelijks nog mogelijk gezien de kosten die een bedrijfsovername tegenwoordig met zich meebrengt. Dat betekent een verder daling van het areaal en misschien gaat dat samen met een betere prijsvorming. Dat is op zich goed voor ons als telers, maar de consument moet het er wel voor over blijven hebben.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers