Beste collega’s, wat was het toch leuk om jullie in groten getale te ontmoeten op de onlangs gehouden nationale bodemtop 2022.
Die vond onlangs plaats bij het bomencentrum in het Utrechtse Baarn. De belangrijkste boodschap op die bodemtop was dat wij koolstof moeten opslaan in de grond. Bij het woord koolstof denk ik aan die zwarte krijtjes waarmee wij vroeger op school moesten tekenen, maar blijkbaar staat koolstof ook voor het onderspitten van plantenresten en tweedeklas product, oftewel het vastleggen van koolstof.
Inwerken van mest
Wat voor mij op die dag een nog grotere verrassing was, is dat het inwerken van mest ook tot koolstofvastlegging gerekend mag worden, en dat biedt volop kansen. Tijdens een van de workshops die ook onderdeel uitmaakte van de bodemtop, kwam dan eindelijk en ietwat schoorvoetend een agrarisch bedrijf naar voren met een voorbeeld over vastlegging van koolstof in de grond. Dat bedrijf was al ruim tien jaar bezig met meten en wist te vertellen dat er in de resultaten eigenlijk geen lijn te vinden was. Of je nu bij 10 graden een bodemmonster stak of bij 20 graden, dat maakte al een groot verschil uit, laat staan of je een bodemmonster in het voorjaar, najaar of in de zomer ging steken.
Wie heeft tien jaar geleden verzonnen dat we een probleem hebben?
Na tien jaar was de tussentijdse conclusie van die agrariër dan ook dat alles wat er gedaan is gewoonweg niets zegt en dat er daarom ook eigenlijk niets te meten valt.
Voedselverspilling
Ik leunde even achterover in mijn stoel, stak toen mijn hand op en vroeg vervolgens: “Maar als via metingen alles zo moeilijk is vast te stellen en als je dan over een periode van tien jaar van metingen doen nog steeds niets kunt zeggen over de mogelijke effecten, wie heeft dan in godsnaam tien jaar geleden verzonnen dat we een probleem hebben?” Er richten zich vijfendertig paar ogen op mij en ik keek in zeventig zeer verbaasd kijkende ogen. Ik kon het toch weer niet laten en vervolgde met: “Sinds enkele jaren word ik benaderd door het ministerie, mijn bank, ja zelfs mijn gemeente, om mee te werken aan het project voedselverspilling. Kunt u mij uitleggen wanneer ik het nou goed doe? Door deel te nemen aan dat project om voedselverspilling tegen te gaan of door voortaan te kiezen voor koolstofvastlegging? Ik kan mijn kostbare afval nou eenmaal slechts één keer voor een ander doeleind inzetten.”