Producenten van bouwmaterialen willen stengels van groentegewas afnemen in vaste contracten.
Dat stelt Willem Kemmers, projectleider Biobased Greenport West-Holland. “De tuinbouw leent zich zeer goed voor de biobased economie.” Biobased Greenport West-Holland organiseert met Bioboost deze week ‘De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen’ met bedrijfsbezoeken en een symposium. Volgens Kemmers is al duidelijk dat producenten van bouwmaterialen in de markt zijn voor oud groentegewas, als tuinders zorgen voor constante hoeveelheden en kwaliteit.
Welke toepassing?
Het is de vraag of dat de hoogst mogelijke verwaarding oplevert. Tuinbouwafval wordt al gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld energie of compost. Maar er zijn toepassingen die meer waarde opleveren. Gebruik in bouwmaterialen is daarvan een voorbeeld, aldus Kemmers. Later dit jaar staan ook toepassingen in gebruik voor textiel centraal in informatieweken.
Greenport West-Holland organiseert voor #Bioboost 'De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen' Laat je informeren over mogelijkheden voor en nadelen tijdens excursie en mini-symposium. Meer info op: https://t.co/RKxCW3gJXB via @GreenportWest
— BioBasedGreenport (@BioBasedGrnport) August 5, 2019
Spaanplaten
Reststromen uit de tuinbouw zijn voor veel toepassingen een goed alternatief. Zo kunnen stengels van paprika of tomaat worden gebruikt voor de productie van spaanplaten. Daarom verwacht Biobased Greenport West-Holland dat de bouwsector in toenemende mate afnemer kan worden van reststromen uit de tuinbouw. Een eerdere poging om gevelplaten te produceren uit plantenresten, mislukte in 2017.