Met kiloprijzen van zo’n 20 cent voor sluitkool in de maat 36 en 22 cent voor de wat kleinere maten, zit de huidige vergoeding net boven kostprijs. In vergelijking met een maand geleden is er een paar centen afgegaan.
“Het is rustig, er is wel handel, maar op een wat lager niveau dan enkele weken geleden. Er is niet zo gek veel vraag en ook het aanbod is beperkt”, vat teler Siemen Bruin in Waarland samen. De relatieve rust volgt op een goed najaar, met veel vraag vanuit Oost- Europa. Door de droge omstandigheden in de zomer bleef de productie daar achter bij de verwachting. “Er is toen behoorlijk veel kool weg gegaan, in oktober november af land voor 26, 27 cent voor de 36’ers. De huidige voorraden zijn dan ook niet extreem groot, dat heeft ervoor gezorgd dat de druk wat van de ketel is.”
Geen wilde vraag
Vanuit omringende landen is de vraag momenteel ook niet wild, aldus Bruin. Groot-Brittannië heeft voldoende eigen kool, daar gaat nu wat minder kool naar toe dan normaal in deze tijd van het jaar. Voor Frankrijk geldt hetzelfde, bovendien zetten de Belgen daar ook af. De prijs voor rode kool is onverminderd netjes met rond 50 cent voor de 36’ers. De afgelopen jaren is er steeds minder rode kool geplant, doordat de prijs in de buurt lag van de prijs voor wittekool. Bovendien is de hectareproductie wat lager dan van wittekool en is het afleverklaar maken wat lastiger en vraagt meer kunde.
Verwacht wordt dat de prijs vanaf april weer aan gaat trekken. “Je ziet dat altijd wel, als er veel werkhandjes uit de schuur verdwijnen omdat die nodig zijn voor de start van de nieuwe teelt”, meent een teeltcollega van Bruin. “Dat bevordert de vraag weer.”
Echte hausse moet nog komen
Richard Kruijer van het in sluitkool gespecialiseerde verkoopkantoor Tuindersbelang reageert bevestigend. De huidige afzet richt zich vooral op specifieke maten en afwijkende verpakkingen, “De echte hausse moet nog komen, april, mei en juni zijn de echte koolmaanden. De telers houden nu nog even vast aan het huidige prijsniveau”.