Doorgaan naar artikel

Komkommer

“De productie was goed, de kwaliteit was heel perfect. Hij is makkelijk te telen en houdt zich makkelijk in balans. Dat maakt ook de kans op Mycosphaerella kleiner. De resistentie tegen meeldauw is daarbij een bijkomend voordeel van Proloog, maar was niet de hoofdreden voor de rassenkeus.”

Piet Wijnen in Lierop heeft op 28 januari komkommers geplant, na een viertrossenteelt herfsttomaten. Voor de spreiding in arbeid had hij een week eerder ook al een gedeelte van de komkommers geplant. Er is een 31-daagse plant van het ras Proloog op de mat gegaan. Dit ras stond er vorig jaar gedeeltelijk, en is toen goed bevallen. “De productie was goed, de kwaliteit was heel perfect. Hij is makkelijk te telen en houdt zich makkelijk in balans. Dat maakt ook de kans op Mycosphaerella kleiner. De resistentie tegen meeldauw is daarbij een bijkomend voordeel van Proloog, maar was niet de hoofdreden voor de rassenkeus.”

Scherm open
De eerste dagen is 19 graden Celsius vlak gestookt. Al gauw is de temperatuur iets verder uit elkaar getrokken, door de dagtemperatuur met een halve graad te verhogen, om die later nog verder op te halen naar 20 graden Celsius.
Het schermdoek probeert hij iedere dag open te doen, of het nu een donkere dag is of een lichte. “Of het moet heel koud en donker zijn, maar anders wil ik het buitenlicht pakken en de plant activeren, zodat de verdamping wat meer kan zijn. Anders, met een dicht blijvend scherm, vallen de buizen weg.”
De matten zijn gewoon met 2,5 EC volgedruppeld. Hij geeft 3 EC mee.

Steunen wassen
Bij de gewasbescherming is in week 5 het eerste rondje Vertimec aan de beurt bij de oudste planting. Na een tweede behandeling wacht hij af tot hij plagen gaat vinden, om dan biologie in te gaan zetten.
Vorig jaar had hij last van virus, waardoor bij de teeltwisseling heel grondig is schoongemaakt. Onder andere zijn alle steunen uit de kas gehaald en gewassen. Dit is gebeurd met de nieuwe wasmachine van tuinbouwloonbedrijf Dennis Geraerts in Someren. “Dat is heel goed bevallen. Dat ging perfect. De steunen zijn weer zo goed als nieuw.”

Tempex plaatjes
Ook tijdens de teelt wordt de kans op virusoverdracht geminimaliseerd. In de kas waar op de grond wordt geteeld, zijn tempex plaatjes onder de matten gelegd, om te zorgen dat de matten los van de grond liggen, en wortels niet in de drainkanalen kunnen groeien. In de afdeling met teeltgoten is voor de zekerheid plastic over de goot getrokken. “De goot zelf is nooit helemaal zuiver.”
Met gewaswerk is hij begin week 5 bezig om de jonge planten vast te zetten en in te draaien. Verder staat hij op het punt om diefjes te gaan verwijderen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin