‘Ik hou van een snelle plant’
Bij komkommerteeltbedrijf Jonique in Helmond is op 29 november het ras Proloog gezaaid, dat 27 december is geplant. Johan Smeets doet de opkweek zelf, omdat hij daarmee een kwalitatief goede plant kan maken die helemaal aan zijn wensen voldoet. “Ik hou van een snelle plant. Die is minimaal een week eerder in productie dan bij een plantenkweker. Ik had 1 februari al de eerste komkommers.”
Voor de opkweek heeft hij een afdeling met een aparte verwarmingsgroep, matverwarming en belichting. De 3.000 lux groeilicht staat in het begin 24 uur per dag aan. Na 16 dagen, nadat de planten uit elkaar gezet zijn, bewegen de lampen 12 uur per dag aan een monorail over het gewas.
Restwarmte
Halverwege week 7 zijn er meer dan 6 stamvruchten per vierkante meter geoogst op het 1,6 hectare grote bedrijf. Daarbij heeft hij een redelijk vruchtgewicht kunnen realiseren. “Het waren hoofdzakelijk 35ers en 40ers.”
Dankzij de beschikbaarheid van restwarmte, zonder de beperkingen van begrensde transportcapaciteiten, kon hij ook tijdens de vorstperiode snelheid in het gewas houden. “Ook tijdens die koude hebben we nog etmalen van 20,5 graden kunnen halen. Daarbij hebben we kunnen genieten van het licht. Zonder beperkingen door een gascontract hoefden we het scherm niet steeds dicht te houden.”
Vroeg op gewicht
Onder het beweegbare schermdoek trekt hij geen AC-folie. “Dan zou ik niet het gewas krijgen dat ik wil. Ik ben een beetje meer van het stoken, al kost het wat meer energie. Het loont als je vroeg wat zwaardere komkommers kunt snijden. Ik heb nog nooit meegemaakt dat vroeg gewicht niet betaald werd. Als je iets meer dunt, hoef je wat minder te snijden en heb je toch meer rendement.”
Overdag hanteert hij een temperatuur van 21,5 graden Celsius, met nog eens anderhalve graad lichtverhoging. In de nacht staat 19,8 graden Celsius ingesteld.
Met koud weer start hij ’s morgens bijtijds met watergeven, en geeft hij extra nachtbeurten. “Maar zodra het wat zachter wordt, dan ga ik weer later starten, en ga ook drastisch minder nachtbeurten geven.” Er wordt 2,4 EC aan voeding meegegeven, met een pH van 5,7.
Spintroofmijten
Bij de gewasbescherming zijn nog geen middelen gebruikt. Preventieve inzet vindt hij niet nodig. “We zijn de vorige teelt schoon geëindigd, en we telen een meeldauwtolerant ras. Ik ga pas bestrijden als ik de eerste puntjes zie.”
Binnenkort gaat hij zakjes met spintroofmijten ophangen bij de zuidgevel en bij elke paal. “Op die plekken waar je kunt verwachten dat spint het eerst te voorschijn komt. Vorig jaar heb ik dat voor het eerst zo gedaan, en had daar goede resultaten mee.”
Tot twee jaar geleden was het bedrijf vrij van bontvirus. Toen werd het zichtbaar in een rij waar een luchtingsmotor kapot was gegaan. “Het is geen groot probleem. De eerste teelt is vorig jaar vrij gebleven. In de tweede teelt hebben we toch een paar virusplanten gekregen. Ik vermoedt vanuit het drainsysteem. Daarom heb ik dit jaar antiworteldoek op de draingoten gelegd, zodat wortels niet meer in de draingootjes kunnen groeien.”
Met twee teelten per jaar en eigen opkweek heeft hij redelijk ruim de tijd om het hele hygiëneprotocol goed uit te voeren tijdens de teeltwisseling.
Semi-hogedraad
De planten worden geteeld in een semi-hogedraadsysteem, om met twee teelten per jaar toch een goede kwaliteit te kunnen blijven oogsten. “Daarbij is de komst van een kwaliteitsras als Proloog ook een vooruitgang geweest. Ik heb altijd twee keer geteeld. Je bent dan geen productie kwijt aan een keer extra wisselen, en je bespaart op plantkosten.”
Na de oogst van 6 stamvruchten onder de gewasdraad, komen er nog 10 tot 12 vruchten van de verlengde rank die naar een hogere draad gaat en daar in een speciaal daarvoor bestemde haak wordt gehangen. Die rank is hij nu weer aan het laten zakken, na het verwijderen van stamblad op de plaats waar die rank naar beneden komt.
Eind week 7 wordt getopt, als de ranken ver genoeg ontwikkeld zijn om over te leggen, en gaat de teelt weer traditioneel verder op de normale gewasdraad.
Verder is Smeets de dakberegening aan het controleren. “Zodat die goed werkt, en we straks kunnen sproeien als we scherper weer krijgen.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser